Kolej na wyjątkowo wartościowe wino z porzeczek. Porzeczki są dość mało popularnym owocem, ale to błąd! Porzeczki są prawdziwą bomba witaminową. Jedzmy je więc na zdrowie.
Niepowtarzalne źródło witamin
To właśnie porzeczki są najlepszym źródłem witaminy C. Dodatkowo zawierają rutynę, która poprawia przyswajalność witaminy C. Porzeczki doskonale oczyszczają organizm z toksyn, także polecam robienie sobie takiej jednodniowej kuracji oczyszczającej, popijając sok z porzeczek. Wakacje, lato to najlepszy czas na takie zabiegi. Polecam, jak najbardziej taka kuracja działa.
Czas na wino porzeczkowe
Polecam także wino porzeczkowe, najlepiej zrobione samemu. Jakie porzeczki wybrać? Nadają się wszystkie rodzaje, zarówno białe i czerwone. Z czerwonych uzyskamy ładniejszy kolor. Porzeczki są wdzięcznym surowcem, łatwo oddają sok a moszcz dobrze fermentuje. Można z nich sporządzać wina wszelkich typów, a więc wytrawne, półsłodkie i słodkie, lekkie i mocne, jednoowocowe i mieszane.
Wykonanie wina
Owoce myjemy, miażdżymy. Przygotowanie nastawu polega na dodaniu do moszczu roztworu cukrowego. Dodatek roztworu cukrowego nie może przekraczać 2 l na litr moszczu. Można jednak, szczególnie przy wyrobie aromatycznych win deserowych, stosować fermentację porzeczek w miazdze w ciągu 2—3 dni. Po zmiażdżeniu owoców dodaje się do miazgi około 2 g pirosiarczynu potasowego na 10 kg owoców oraz niezwłocznie również matkę drożdżową. Moszcz odciska się po 3—4 dniach. Polecam wino porzeczkowe lekkie o mocy 9%, składniki: moszcz porzeczkowy 10,0 l, cukier 4000 g, czyli 2,5 l, woda 17,5 l.Warto wykonać wino z porzeczek mieszanych . Z powodzeniem można robić wino mieszane, biorąc po 1/3 każdego rodzaju porzeczek lub po połowie białych i czerwonych z niewielkim dodatkiem czarnych w celu poprawienia barwy wina.