„Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje, a bogatego biednym w rzeczywistość”. Hm… Platon ma rację! Po co komu bogactwa, wystarczy kieliszek dobrego wina, do dobrej kolacji i odpowiedniego towarzystwa oczywiście. Przyjrzyjmy się dziś jak powstaje ten „magiczny trunek” czyli o powstawaniu czerwonego wina.
Otrzymanie moszczu i fermentacja
Proces produkcji zaczynamy od uzyskania moszczu na prasach. Tak otrzymany sok z winogron fermentujemy z dodatkiem skórek, pestek i pozostałości szypułek. Po co? Otóż aby wyekstrahować barwniki nadające winu barwę. Fermentacja jest procesem złożonym ale ogólnie można powiedzieć, że cukier zawarty w winogronach jest zamieniany na etanol oraz dwutlenek węgla. Sposobów przeprowadzania fermentacji jest wiele, i każda winnica posiada swój własny. Czasem dopuszcza się do fermentacji samorzutnej w temperaturze otoczenia, czasem bardzo dokładnie kontroluje się temperaturę i skład drożdży.
Klarowanie i filtracja
Następnie przeprowadza się klarowanie oraz filtrację. W przypadku win tanich przeprowadza się kilkukrotną filtrację by uzyskać maksymalnie klarowne i trwałe wina, lecz bez głębszego smaku. W przypadku niektórych win przeznaczonych dla koneserów nie stosuje się filtrowanie, lecz sedymentację. Czyli swobodne opadanie osadu i zabieranie klarownej cieczy znad niego.
Dojrzewanie wina
Otrzymane wino młode należy poddać dojrzewaniu. W tym procesie wino uzyskuje charakterystyczne cechy organoleptyczne. Dojrzewanie przebiega zwykle w beczkach dębowych, czas trwania to od 6 miesięcy do 3 lat.
Kupażowanie
Polega na mieszaniu świeżo otrzymanych win z różnych rodzajów winogron w celu otrzymania produktu końcowego o pożądanych właściwościach organoleptycznych. Tak, by dane wino miało powtarzalną jakość, oczekiwaną przez konsumenta.
Butelkowanie
Jest ostatnim etapem, polegającym na przelaniu wina do butelek przygotowanych do dystrybucji. Przy zapewnieniu odpowiednich warunków takie wino może leżakować jeszcze latami.