Produkcja wina ryżowego- przygotowania wstępne

Szukałam, szukałam i jeszcze raz szukałam przepisu idealnego na wino ryżowe. Nie wiem, czy się udało ale myślę, że przygotowania do produkcji wina ryżowego czas zacząć! Co będziemy potrzebować? Jakie surowce, jakie sprzęty? Już zdradzam.

Po pierwsze gąsior

1Ja kupiłam gąsior 15 litrowy, oczywiście w wiklinowym koszu. Taki w plastikowym, to w ogóle nie wygląda poważnie. Zacznę produkcję na 10 litrów, ale trzeba pamiętać, by naczynie było odpowiednie większe. także 15 litrowy gąsior ma odpowiedni zapas. Ale samo kupno nie wystarczy. Musimy nasz gąsior wysterylizować. Tak, by żadne niechciane mikroorganizmy się w nim nie rozwinęły. Najpierw myjemy naczynie najlepiej szarym mydłem lub sodą spożywczą. Starannie opłukujemy, osuszamy, i sterylizujemy. Jak? Najlepiej w piekarniku (koniecznie suchy balon)-stawiamy na blasze, nagrzewamy piekarnik przez 30 min do 150 stopni C następnie wyłączamy ogrzewanie. Gotowe!

Po drugie przygotowanie matki drożdżowej

2Przygotowanie matki drożdżowej również zaliczymy do Czynności wstępnych, gdyż robimy to ok. 3 dni wcześniej. Namnażamy drożdże w sterylnych warunkach, tak by miały dogodna warunki do wzrostu. Potrzebne będzie szklane sterylne naczynie- słój, gaza, gumka oraz pożywka. Rozpuszczamy w szklance wody łyżkę cukru i szczyptę fosforanu amonowego jako pożywkę, gotujemy około 15 min w garnku, studzimy do temperatury pokojowej, wlewamy do słoja i dodajemy drożdże (Sherry lub Tokay) , przykrywamy gazą. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wytworzenia się silnej piany.

3Po trzecie- zaczynamy nastaw

Po wykonaniu tych czynności zaczynamy nastaw wina. Przygotowujemy surowce: ryż, cukier, kwasek cytrynowy, rodzynki. Ja już mam przygotowaną matkę drożdżową, wszystkie naczynia też już czekają. A więc zaczynam! Lecę robić, a w następnym poście dodam przepis.

Leave a Comment