Przepis na Calimocho

Mój dzisiejszy wpis będzie się nieco różnił od pozostałych, ponieważ tym razem nie będzie to recenzja wina, a… przepis. Tak, wcale się nie pomyliłam ;). Chciałabym podzielić się z wami przepisem, który odkryłam przez przypadek w internecie na jednym z blogów o winach. Ostatnio zamieściłam podobny wpis i wiem, że bardzo wam się spodobał. Frose ma swoich fanów na całym świecie. Jeżeli chcielibyście wiedzieć jak przyrządzić zmrożonego drinka na bazie truskawek i różowego wina odsyłam tutaj. A dzisiaj pora na coś nowego!

Słyszeliście może o Calimocho? Pewnie większość z was nie i nie ma co się dziwić. To jeszcze mało popularny drink, który pochodzi z Hiszpanii, a dokładniej z Kraju Basków. Szokujące w tym drinku są składniki – dokładnie trzy i muszę przyznać, że w życiu nie pomyślałabym, że ich połączenie może być tak genialne! Calimocho to idealny drink orzeźwiający na letnie upalne wieczory. Sprawdźcie jak go przygotować :).

Calimocho

Składniki

  • Czerwone wino – ½ butelki
  • Coca Cola – ½ butelki
  • Kostki lodu

Przygotowanie

Wino mieszamy z coca colą dokładnie w tych samych proporcjach czyli 1:1. Dodajemy lód i gotowe! Chętni mogą dodać kilka kropel cytryny lub limonki.

I jak wam wyszło? Prawda, że genialne :)?! Sama byłam zdziwiona, kiedy wypróbowałam ten przepis. Z początku podeszłam sceptycznie ale niepotrzebnie. Drink Calimocho jest absolutnie cudowny. Lekki, orzeźwiający, a do tego wszystkiego można go przygotować w ekspresowym tempie.

A, jeżeli zastanawiacie się jaki rodzaj wina wybrać, wszystko zależy od waszych upodobań. Ja użyłam wina półwytrawnego, ponieważ uznałam, że wytrawne może być odrobinę zbyt cierpkie.

Źródło zdjęć: naszedrinki.pl

Leave a Comment