Przepisy na świątecznego pstrąga

Mamy już pomysł na przyrządzenie pstrąga, dziś podaję sprawdzone przepisy na wykonanie tego dania. Należy wspomnieć, że pierwszy stopnień do sukcesu to świeża, zdrowa ryba. A taką rybę dostaniemy najpewniej w gospodarstwach rybackich. W takim miejscu ryba zostanie złapana, wypatroszona, zważona i podana specjalnie dla nas, świeższej się już nie da! Zachęcam do znalezienia takiego cennego gospodarstwa, naprawdę warto.

Pstrąg i wino

białeJak wspomniałam w poprzednim poście białe mięso ryb komponuje się idealnie z białym winem. Polecałam wina hiszpańskie ale to oczywiście nie koniec wyboru. Można sięgnąć po wina Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio. Te wina to swoista arystokracja wśród wina białych. Są wytrawne, wyraziste w smaku i takie lubię najbardziej.

Pstrąg w ziołach

Moje sprawdzone przepisy na pstrąga są przede wszystkim proste. Nie dlatego, że nie lubię gotować ani dlatego, że pstrąg to łatwa ryba. Nic z tych rzeczy. Pstrąg jest tak doskonały sam w sobie, że nie potrzebuje zbyt wielkiej oprawy wokół siebie. Mogłoby go to przytłoczyć… Przygotowanie ryby to ziołastandardowo mycie, usunięcie łusek, skropienie cytryną oraz oprószenie solą i pieprzem. Ja preferuję rybę podaną w całości z głową, lecz można ją też wyfiletować. Przygotowujemy masło 4-6 łyżek, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku ( porcja na 2 ryby). Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem, ziołami i wkładamy do brzuszków ryb. Owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 20 min w 200st.C. I gotowe!

A może pstrąg w pomarańczach?

pomarańczePstrąg w nieco oryginalniejszej wersji z owocami. Przygotowanie ryby analogicznie jak w przypadku pstrąga w ziołach. Potrzebne będą 1 dojrzała pomarańcza i cytryna. należy je wyszorować w ciepłej wodzie (będą krojone ze skórką). Owoce kroimy na połówki, każdą z połówek wyciskamy na sok. Pozostałe połówki kroimy na plastry. Również 2 ząbki czosnku kroimy na cienkie plastry. W tym przypadku ryby warto wyfiletować, gdyż lepiej „przejdą” owocami. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, układamy rybę a pomiędzy jej kawałki wkładamy owoce, czosnek, warto dodać pietruszkę i polewamy sokiem z cytrusów. Piec 20 min, 200 st.C. I gotowe! Smacznego.

Leave a Comment