Jak łączyć wino z potrawami? To pytanie jest chyba najczęściej zadawanym pytaniem na google ;). Nie wiem czy wiecie ale odpowiedź jest bardzo prosta i chyba prostsza niż się spodziewaliście. Otóż najlepsze połączenie to takie, które będzie wam odpowiadało! Tak, właśnie taka jest prawidłowa odpowiedź. Wybieramy wino według własnego uznania czyli tak abyśmy byli zadowoleni. Inną kwestią jest oficjalne połączenia. Takie sugerowane połączenia win z potrawami ma swoje znaczenie. Generalnie chodzi o podkreślenie aromatu i wydobycie każdej nutki smakowej z konkretnej potrawy. Oczywiście takie połączenia nie wszystkim będą pasować dlatego uznaje się właśnie, że najlepiej wybierać pod swój własny gust. Jeżeli jednak jesteście zainteresowani stałymi połączeniami wina ze składnikami głównymi, które przygotowali specjaliści zachęcam do przeczytania :).
Wina musujące:
- kawior
- langusty
- małże
- ryby
- ryby wędzone
- delikatny drób
- wędzony drób
- jajka
- delikatne mięsa
Rześkie niedębowe wina białe:
- małże
- langusty
- delikatne białe ryby
- wędzony łosoś
- delikatny drób
- delikatne mięsa
Delikatne aromatyczne wina białe:
- małże
- langusty
- halibut
- drób
- dzikie ptactwo
- przystawki
- zimne mięsa
- wędzona wieprzowina
Ciężkie dębowe wina białe
- małże
- langusty
- ryby
- drób
- dzikie ptactwo
- delikatne mięsa
Wina różowe:
- małże
- halibut
- drób
- dzikie ptactwo
- wędzone lub pieczone mięsa
- zimne przystawki
- kiełbasa
- wieprzowina
Delikatne wina czerwone:
- halibut
- drób
- dzikie ptactwo
- przystawki zimne
- kiełbasa
- wieprzowina
- cielęcina
- mięsa wędzone
- delikatne mięsa czerwone
Łagodne owocowe wina czerwone:
- halibut
- drób
- dzikie ptactwo
- kiełbasa
- wieprzowina
- cielęcina
- chude mięsa
- czerwona dziczyzna
Wina słodkie:
- czekolada
- kremy
- budynie
- ciasta
- jagody
- owoce z drzewa
- ciasta nadziewane
- pasztety z gęsich wątróbek
- mocne sery typu blue
Źródło ikony wpisu: czerwone-wina.pl