Słodkie przysmaki Torrone i węgierski Tokaj

Włosi uwielbiają desery, to wiadomo. Jakie wybierają a wigilię? Oczywiście tradycyjne, przepyszne ciasta. Przedstawiam dziś przepis na moje ulubione Torrone.

Migdały, orzechy, mmmmm

3Torrone to przepyszny deser, określiłabym go jako niebiańską słodycz rozoływającą się w ustach z chrupiącymi bakaliami w środku. Jak to się mówi, „niebo w gebie”! Przedstawię dziś przepis na Torrone, jest to deser słodki, nawet bardzo, ale chyba o to chodzi w słodyczach?

Potrzebne nam będą…

2400g migdałów w całości najlepiej obnaych ze skórki, 200g orzechów włoskich także bez skórki, 250g miodu jasnego, np.lipowego, akacjowego ale nie gryczanego, 150g brązowego cukru, 2 jajka, dwa blaty wafla kwadratowego. Do tego piekarnik, garnek do gorącej kąpieli wodnej, patelnię i około 30-45 minut czasu i cierpliwości na wykonanie tego deseru. By lepiej się pracowało można już degustować wina które będą najlepiej smakowały do Torrone 🙂

1- 2- 3 do dzieła!

1Migdały i orzechy wkładamy do gorącej wody – aby łatwiej obrać je ze skórki; obrane suszymy w piekarniku, podpiekając je odrobinę. Tak kilka minut w około 180 stopnich. W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy miód (najlepiej nie bezpośrednio na ogniu, ale w gorącej kąpieli). Ubijamy na sztywno białka jajek. Gdy miód się dobrze rozpuści dodajemy po trochu ubite na sztywno 4białka jajek. Rozpuszczamy na patelni cukier i dodajemy go do miodu. Mieszamy, mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Wówczas dodajemy ciepłe bakalie: migdały i orzechy. Uzbrajamy się w cierpliwość, gotujemy składniki i ciągle mieszamy masę na bardzo małym ogniu aż całość nabierze jednorodnej konsystencji. Wykładamy gotową masę na wafel tak, by miał wysokość ok. 2 cm. Formujemy nożem. Na wierzchu przykrywamy drugim waflem i przyciskamy. Po piętnastu minutach krimy nożem na długie prostokątne kawałki. Nie przechowujemy w lodówce! Próbujemy czy smakołyk jest dobry w smaku komponując go z winem deserowym Tokaji Szamorodni Edes. Do tak zacnego deseru dodajmy najlepszej jakości wino, biały, słodki Tokaj będzie wyborem idealnym!

Leave a Comment