Ser jako produkt finalny idealnie komponuje się z winem. To prawda znana wszystkim smakoszom. Ale czy wykorzystanie drożdży winnych może być przydatne w procesie produkcji sera? To sprawa bardzo interesująca…
Smakosz sera
Czyli ja! Odkrywam wciąż nowe jego odmiany. Zachwycił mnie ser Szafir ze wspomnianej ostatnio serii Old Poland Spółdzielni Mleczarskiej Spomlek. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Właśnie włącznie w procesie produkcji drożdży winiarskich. Na etapie wrzenia sera czyli uzyskiwania tzw. skrzepu poprzez koagulację (wytrącanie) kazeiny (głównego białka mleka) z mleka (poddanego obróbce wstępnej) w wyniku działania czynnika koagulującego. Czyli w etapie tworzenia skrzepu włącza się drożdże winne które zapewniają serowi Szafir wyjątkowy smak.
Niezwykły Szafir
Przypomnę, że Szafir jest także serem luksusowym, dopracowanym w każdym calu swojej serowatości! Jego miąższ jest gęsty, kremowy, delikatnie rozpływa się na ustach. Można określić go jako kremowo- śmietanowy. Zapach Szafira przy „kremowatości” konsystencji jest zaskakująco świeży. Przywodzi na myśl dojrzałe mango, ten aromat sprawia, że ser staje się niepowtarzalny. Jego owocowy charakter warto podkreślić jedząc go z owocami lub z wyrazistymi konfiturami np. z jagód. A najlepiej smakuje podawany z winem posiadającym aromaty leśnych jagód i czarnej porzeczki, polecam Barbera di Alba Marcesi di Barolo, włoskie, wytrawne, czerwone wino wg mnie doskonałe do sera Szafir.
Autor receptury o swoim serze
Słowa Wojciecha Stysia, autor receptury i Główny Serowar Spomleku: „wykorzystaliśmy, obok tradycyjnych szczepów serowarskich, specjalnie dobrane drożdże winiarskie. Szafir zyskał dzięki temu walory przypisywane winu: wytrawność, pogłębiony smak, owocowy aromat. Jednocześnie, po czterech miesiącach dojrzewania, zachwyca swoją jednolicie gładką fakturą i rozpływającym się w ustach miąższem. To bowiem upływające dni oraz zabiegi pielęgnacyjne (m. in. masowanie i obracanie) mają największy wpływ na ostateczny charakter sera” Mogę tylko w pełni potwierdzić doskonałość Szafiru i pogratulować doskonałej pracy.