Sezon truskawkowy rozpoczęty! Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam truskawki pod wszelką postacią. Najlepsze są rozwiązania najprostsze czyli doskonały deser- truskawki z bitą śmietana. Jednak dziś proponuję bardzie wyrafinowaną wersję- tort bezowy z truskawkami.
Przepis prosto od zmysłowej Nigelli
Mega słodki i mega kaloryczny tort bezowy. Ale raz w sezonie truskawkowym taki tort jest wręcz koniecznością. Przepis wg królowej kuchni Nigelli jest wypróbowany i bardzo go polecam. Zaczniemy od ciasta- składniki: szklanka mąki tortowej, 3 łyżki mąki kukurydzianej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, pół kostki masła, szklanka cukru, 4 jaja, 2 łyżki mleka, 1/4 szklanki płatków migdałowych. W misce mieszamy obie mąki, proszek. W drugim naczyniu miksujemy masło, 1/3 szklanki cukru oraz żółtka. Do powstałej masy dodajemy wymieszane mąki, mleko. Ciasto przelewamy do uprzednio wysmarowanych, okrągłych form o średnicy 20cm. Ubijamy białka dodając małymi porcjami pozostały cukier. Sztywną pianę rozkładamy na cieście w formach i posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy na nagrzanym do 200st piekarniku ok. 35 min.
I truskawkowe wnętrze
Ciasto przekładamy klasycznie- bitą śmietaną z truskawkami. Półtorej szklanki słodkiej śmietany kremówki ubijamy z cukrem, można dodać śmietan fixy dla większej trwałości śmietany. Jedno ciasto wykładamy na talerz bezą do dołu. Smarujemy śmietaną i układamy cząstki truskawek przykrywamy drugim ciastem – tym razem bezową na wierzch. I pyszny tort gotowy! Smacznego