Uprawa winorośli w Polsce? Czemu nie!

Może i Polska nie ma tradycji winiarskich, może klimat nie do końca jest sprzyjający… Jednak okazuje się, że można znaleźć miejsca na mapie naszego kraju gdzie można produkować wino. I to nie byle jakie!

winniceRegiony winiarskie w Polsce

Uprawa winorośli na kraju odbywa się w regionie zielonogórskim, poprzez dolnośląski, małopolski, podkarpacki oraz tereny Polski środkowej i północnej. W tym momencie w Polsce winorośl uprawia się na powierzchni 400ha, dla porównania w 2003 roku było to 150 ha winnic. Jest więc zdecydowany progres i pewnie będziemy dążyć w tym kierunku. Dla porównana we Włoszech winnice uprawiane są na ponad milionie p2hektarów.

Warunki dla winnic

Największą przeszkodą rozwoju winiarstwa w Polsce jest klimat. Dość surowy i te przymrozki… Często zabójcze dla winorośli. Ale są odmiany winorośli które potrafią znieść nienajłagodniejszy klimat i dobrze się sprawdzają. Najważniejsze kryterium to odpowiednio wysoka temperatura podczas wegetacji winorośli. Tak by dojrzałe grona zawierały wymaganą ilość cukru, który zamienia się w alkohol. Stąd polskie wina mają często dość niską zawartość alkoholu.

p1Odpowiedni SAT

Wracając do temperatury wymagana jest SAT na poziomie min. 2500 st.C. Czyli suma średnich temperatur dziennych w okresie wegetacyjnym nie może wynosić mniej niż podałam. Kotlina sandomierska posiada SAT 2600- 2750st.C. Nic więc dziwnego, że produkcja win jest tu coraz bardziej rozwinięta. Drugi próg, nie mały do przeskoczenia, to finanse. Założenie winnicy to nie lada wydatek.

p3Winnice sandomierskie

Doskonałym przykładem może być 2 hektarowa winnica w Darominie pod Sandomierzem. Własność Państwa Płochockich. Co ciekawe oferują oni także przyjmowania enoturystów pragnących zobaczyć piękno ziemi sandomierskiej oraz zapoznać się z winnicą i winami. Chyba muszę się wybrać!

Leave a Comment