A mowa będzie o pokrzywie zwyczajnej. Czy na pewno zwyczajnej? Chyba tylko z nazwy, ponieważ pokrzywa posiada wiele właściwości. A jej zwyczajność to raczej powszechność ponieważ pokrzywa wstępuje na całej kuli ziemskiej oprócz strefy tropikalnej, znajdziemy ją w każdych zaroślach, zakrzaczeniach w pobliżu osad człowieka.
Cofając się w przeszłość

Jako studentka technologii żywności stawiam konsumpcję jako bardzo ważną czynność, która nie służy jedynie zaspokajaniu głodu. Wiele produktów żywnościowych może być dla nas lekarstwem a doskonale wpisują się w tę teorię zioła. Ja coraz wnikliwiej przypatruję się ziołolecznictwu i uważam je za doskonałą alternatywę leków chemicznych. Właściwości pokrzywy doceniał już Hipokrates, stosując ją jako środek tamujący krew. Zaś polskie ludowe ziołolecznictwo wykorzystywało pokrzywę do biczowania i okładów w chorobach reumatycznych czy kolkach, wrzodach i stłuczeniach.
Pokrzywa na wiele bolączek

Piję napar z pokrzywy od pewnego czasu szczególnie ze względu na jej działanie usuwające toksyny z organizmu. Pokrzywa wspomaga wydalanie szkodliwych substancji np. złogów kwasu moczowego. Roślina ta zapobiega zatrzymaniu płynów w organizmie oraz przyspiesza przemianę materii. Warto dodać, że picie naparów z pokrzywy zmniejsza potliwość. Poprawia pracę wątroby, wzmacnia żołądek oraz wykazuje działanie krwiotwórcze. Ponadto ziele pokrzywy ma właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwinfekcyjne, przeciwgośćcowe i repulsyjne. Działanie zewnętrzne skupia się na leczeniu łojotokowego zapalenia skóry głowy, łupieżu , wypadania włosów, grzybicy skóry.
Nasze zwyczajne, pospolite zioła i rośliny zachwycają mnie swoim dobroczynnym działaniem. Zbierane świeże, suszone czy w innej postaci na pewno będą korzystne dla organizmu. Polecam każdemu!