Ja już prawie mam wakacje więc zaczynam myśleć o plaży, słońcu, morzu i lenistwie. Ale w słońcu nie może zabraknąć mojego ulubionego wian. W lecie preferuje wszelkiego rodzaju drinki na bazie wina. Polecam samodzielne ich wykonanie. Bardzo lubię napoje typu kruszon.
Co będzie potrzebne do wykonania kruszona?
Do ich wykonania potrzebujemy lodu, szklanego dzbanka, odrobinę cukru, różne świeże owoce, kolorowe słomki, wodę mineralną- gazowaną, alkohole typu likier, czy koniak oraz niezastąpioną bazę- białe wino. Przygotowujemy napój w dzbankach i nalewamy do wysokich, fikuśnych szklanek ze słomkami wypełnionych kostkami lodu.
Kruszon pomarańczowy. Z 1 l białego wina lekkiego, 20 dag cukru, 2 pomarańczy, 1 cytryny, 1/2 l wody sodowej i kilku kostek lodu. Pomarańcze obrać, oczyścić z białej skórki, pokrajać w plastry, przesypać cukrem, pozostawić w chłodzie na kilka godzin przed sporządzeniem kruszonu. Bezpośrednio przed podaniem włożyć do szklanego dzbanka kilka kostek lodu, wlać wino, wodę gazowaną, dodać pomarańcze, przyprawić do smaku cytryną i cukrem. Można dodać odrobinę koniaku. Smaczny jest z dodatkiem ananasa lub moreli.
Kruszon poziomkowy. Składniki: 1/4 kg poziomek, 6—8 dag cukru, 1/2 l wina białego, 1/4 l wody mineralnej. Cukier zagotować w małej ilości wody. Przebrane poziomki opłukać, włożyć do szklanego naczynia, lekko wymieszać z syropem, zalać częścią wina i pozostawić na około 1—2 godziny, aby puściły sok. Następnie dodać resztę wina, wodę gazowaną i zaraz nalewać do szklaneczek. Podawać z kostką lodu.
W ten sposób można przyrządzić kruszon z innych aromatycznych owoców- najlepiej sezonowych! Na przykład kruszon truskawkowy, malinowy, a może czereśniowy, wiśniowy, brzoskwiniowy, ananasowy. Myślę, że inspiracji nie może zabraknąć.