Wina bio, słyszeliście o nich?

11Wina bio czy ekologiczne to najnowszy trend w winiarstwie. Nie są jeszcze powszechne, nie są w pełni dostępne ale to pewnie tylko kwestia czasu. Próbowaliście już wiana bio? Ja miałam taką okazję po raz pierwszy i podzielę się wrażeniami.

2Wina bio, ekologiczne czyli jakie?

Jeśli chodzi o samą technologię produkcji wina to nie ma tu istotnych zmian. A różnica polega na uprawie winorośli. Winiarstwo bio-eko stosuje specjalne warunki uprawy cennych roślin. Są to warunki rygorystyczne, winorośl z takiej uprawy nie uświadczyła sztucznych, chemicznych nawozów. W winiarni nie stosuje się produktów pochodzenia zwierzęcego, ani surowców z roślin modyfikowanych genetycznie. A co z siarkowaniem? Dozwolone jest używanie dwutlenku siarki, choć jego dawki są zazwyczaj znacznie niższe niż w winiarstwie tradycyjnym. Bardzo mi się to podoba, choć nie wiem, czy to jest do końca realne. Wiele słyszałam o chorobach winorośli, jednak miejmy nadzieję, że da się je zwalczyć bez silnej ale niezbyt „zdrowej” chemii?

3Wino bio, ekologiczne

Mi zdarzyło się degustować wino bio po raz pierwszy. Było to wino białe, wytrawne argentyńskie o nazwie Ikella Torrontes. Szczep: torrontes, z regionu Mendoza. Barwa blaodzłota, z delikatnym zielonkawym poblaskiem. Pierwsze wrażenie- świeżość, rześkość, aromat tropikalnych owoców i kwiatów, wyczuwalna nuta muskatu. Odpowiednia kwasowość, wino stonowane dla mnie w sam raz. Końcówka bardzo lotna i subtelna. Ogólna ocena bardzo dobra. Ma jednak wadę, jest to wino dość drogie- cena za butelkę 750 ml to około 60 zł.

Leave a Comment