Malta, państwo tysiąc razy mniejsze od Polski, ba! Nawet mniejsze od Warszawy. A miejsce na doskonałe winnice się znalazło. Jakie wina można znaleźć w ofercie maltańskich winiarzy?
Kilka ciekawostek o Malcie
Systematyzując, Malta to państwo wyspiarskie położone w Europie Południowej, na Morzu Śródziemnym, na południe od Sycylii. Nazywana często muzeum pod gołym niebem. Dlaczego? Ponieważ na każdym kroku znajdują się tu przepiękne zabytki. Malta to także wielokulturowość, przenikanie nacji angielskiej, włoskiej, arabskiej i afrykańskiej.
Wina białe, maltańskie
Świeże białe wina polecane jako aperitif. Pasują do przystawek z ryb owoców morza czy makaronów, także białych mięs. Podawać oczywiście w temperaturze blisko 10 st. Celsjusza.
La Torre Sauvignon Blanc -wino półwytrawne powstałe ze szczepów sauvignon Blanc i chenin Blanc. Wino orzeźwiające o aromacie owoców tropikalnych takich jak: mango, banan, ananas. Smak wyrazisty, intensywny ale nie przytłaczający.
Wino nr dwa- La Valette White, również półwytrawne. Bukiet z goła odmienny o wyczuwalnym aromacie brzoskwiń i jabłek oraz nutach roślinnych. Smak subtelny, o niebagatelnym finiszu. Wytworzone z mieszanki szczepów lokalnych, poprzez co całe wino nabiera smaku dosyć wyjątkowego.
Wino trzecie- Limited Edition White DOK, wytrawne. Swój charakter zawdzięcza szczepom chardonnay i girgentina, szczególnie temu drugiemu, który to jest niepowtarzalnym i rdzennym szczepem winorośli maltańskich. Aromat rześki z dominacją owoców jabłek i brzoskwiń oraz nutą papai, beczki. Finisz niebagatelny, zbilansowany, z przede wszystkim wybijającym się aromatem jabłek. Szczep rdzenny nadaje charakteru, dość trudnego do opisania, lecz moim zdaniem bardzo korzystnego. Wina maltańskie są bardzo ciekawą propozycją, polecam!