Koneserzy mówią o nim, że „ma duszę”. Co sprawia, że wina portugalskie są tak cenione? Po pierwsze ich różnorodność, którą stanowią wyśmienite wina młode i dojrzałe, wina wzmocnione jak Porto i Madera, wina deserowe- Carcavelos, Moscatel de Setubal, wina musujące oraz wina różowe. Taka wielość smaków umożliwia skomponowanie portugalskiego wina z daniem pochodzącym z każdej kuchni świata!
Oryginalne i niepowtarzalne
Wina portugalskie są odmienne od innych win europejskich. Dlaczego? Wynika to z pewnej „samolubności” Portugalczyków, którzy zawsze lubili i wybierali regionalne wina. Tym sposobem wina portugalskie nie nasiąknęły zmienną europejską modą i w tym kraju są uprawiane lokalne i te same szczepy winogron od stuleci. Oryginalność smaku tych win warunkuje także usytuowanie geograficzne kraju. Portugalia podlega różnym wpływom atmosferycznym klimatu znad Atlantyku, Morza Śródziemnego, a nawet klimatu kontynentalnego. Zatem wina te charakteryzuje zdumiewająco duża kwasowość win z północy czy wyraźna rustykalność win z południa.
Słodycz i dojrzałość Porto
Jak wyraził to Eduardo da Costa Seixas z Quanta de Santa Julia, znany enolog –Porto to ambasador portugalskich win, najsłynniejsze wino świata, produkowane w dolinie rzeki Douro. Jego cechami są słodycz i dojrzałość (wysoka jakość wzmacniania jest schłodzoną brandy). Zawartość alkoholu wynosi od 19% do 22%. Wśród różnych odmian liczą się przede wszystkim: Vintage—Porto pochodzące z jednego zbioru, o szczególnej jakości i wyjątkowych zaletach aromatu i smaku. Znawcy tematu pochylają głowy, odczuwając przy tym drżenie gardeł, przed rocznikiem 1912. Vinho do Porto Tawny jest z kolei najbardziej powszechnym winem Porto. Posiada kolor jaśniejszy niż inne, o odcieniu brązowym, uzyskiwanym dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i oksydacji. Vinho do Porto – są to wina pochodzące z jednego zbioru, dojrzewające w beczkach nie mniej niż przez 7 lat. I wreszcie popularne Vinho do Porto Blanco – białe tradycyjne, słodkie lub bardzo słodkie, w kolorze bladego złota. Ale może też być ono wytrawne lub półwytrawne w kolorze białym i o kwiatowym aromacie.
Źródło: Kacprzyk Z.A.: Portugalia- kraina winem płynąca. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny. 7-8, 2004.