Wine and cheese

1Wino i sery, idealne połączenie… Tylko jak je łączyć? Jest tyle odmian serów, a win chyba jeszcze więcej, więc sprawa nie jest łatwa. Postaram się przedstawić kilka wskazówek.

Jak łączyć?

Szukałam jakichś prostych wskazówek i znalazłam rozwiązanie graficzne. Poniżej przedstawiam diagram, gdzie wypisane są wszelkiej maści sery i pasujące do nich wina. Myślę, że taki diagram jest prosty, pomocny i czytelny. Co prawda jest w języku angielskim, ale nazwy win i serów są w większości przypadków zbieżne lub podobne do polskich.

wino i sery
Diagram wino i sery

Kilka słów wyjaśnień mniej znanych serów

O ile napis feta, gouda, camembert, parmezan, brie, edam, cheddar wyjaśnia wszystko to goat cheese może już nie za bardzo? Goat cheese czyli ser kozi. Ser gruyere to typowo szwajcarski żółty ser podpuszczkowy, dojrzewający. Ser fontina jest włoskim wyrobem, dojrzewającym, półtwardym i delikatnym w smaku. Creme Fraiche to ser biały, o kremowej konsystencji i kwaskowym smaku. Colby to podobnie ser twarogowy, lecz dłużej dojrzewający. Asiago to półtwardy, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany ser żółty. Neufchâtel to francuski ser dojrzewający, miękki, podpuszczkowy. Ser swiss to odpowiednik znanego ementalera. Ser havarti to duński ser podobny do tylżyckiego, żółty o łagodnym, maślanym smaku. Pozostałe nazwy są chyba znane? Pytanie, gdzie kupić takie różnorodne sery? Dostać takie smakołyki nie jest łatwo, najlepiej wybrać się na wycieczkę do Francji… Doskonały pomysł, który zamierzam zrealizować!

Leave a Comment