Znacie już klasyczne połączenie wina ze składnikami głównymi oraz towarzyszącymi dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować kolejne połączenie, które polega już nie na składnikach pokarmowych ale na sposobie ich przyrządzania czyli jakie wino zaproponować w zależności od tego w jaki sposób przyrządzamy potrawę. Oczywiście wybór mamy standardowy czyli potrawy smażone, gotowane, duszone, grillowane, pieczone, a także przygotowywane we frytkownicy. Naturalnie ponownie przypominam, że poniższe połączenia są tylko propozycją! Nie możecie zapomnieć, że to do was zależy ostateczna decyzja i najlepiej kierować się własnym gustem kulinarnym :). Osobiście kiedyś starałam się dobierać wino do konkretnego dania jednak obecnie polegam wyłącznie na swoim guście. Lata doświadczenia są najlepszym doradcą chociaż nie powiem, że połączenia jakie proponują specjaliści nie są dobre bo są ;).
Wina musujące:
- potrawy gotowane
- potrawy smażone
- potrawy przygotowywane we frytkownicy
Rześkie niedębowe wina białe:
- potrawy grillowane
- potrawy gotowane
- potrawy smażone
Delikatne aromatyczne wina białe:
- potrawy duszone
- potrawy grillowane
- potrawy pieczone
Ciężkie dębowe wina białe:
- potrawy duszone
- potrawy grillowane
- potrawy pieczone
Wina różowe:
- potrawy przygotowywane we frytkownicy
- potrawy grillowane
- potrawy smażone
Delikatne wina czerwone:
- potrawy duszone
- potrawy grillowane
- potrawy pieczone
Łagodne owocowe wina czerwone:
- potrawy duszone
- potrawy pieczone
- potrawy smażone
Potężne wina czerwone:
- potrawy duszone
- potrawy pieczone
- potrawy smażone
Wina słodkie:
- potrawy pieczone
- potrawy gotowane
Źródło ikony wpisu: pl.toluna.com