Wino, a sposób przyrządzania potrawy…

Znacie już klasyczne połączenie wina ze składnikami głównymi oraz towarzyszącymi dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować kolejne połączenie, które polega już nie na składnikach pokarmowych ale na sposobie ich przyrządzania czyli jakie wino zaproponować w zależności od tego w jaki sposób przyrządzamy potrawę. Oczywiście wybór mamy standardowy czyli potrawy smażone, gotowane, duszone, grillowane, pieczone, a także przygotowywane we frytkownicy. Naturalnie ponownie przypominam, że poniższe połączenia są tylko propozycją! Nie możecie zapomnieć, że to do was zależy ostateczna decyzja i najlepiej kierować się własnym gustem kulinarnym :). Osobiście kiedyś starałam się dobierać wino do konkretnego dania jednak obecnie polegam wyłącznie na swoim guście. Lata doświadczenia są najlepszym doradcą chociaż nie powiem, że połączenia jakie proponują specjaliści nie są dobre bo są ;).

Wina musujące:

  • potrawy gotowane
  • potrawy smażone
  • potrawy przygotowywane we frytkownicy

Rześkie niedębowe wina białe:

  • potrawy grillowane
  • potrawy gotowane
  • potrawy smażone

Delikatne aromatyczne wina białe:

  • potrawy duszone
  • potrawy grillowane
  • potrawy pieczone

Ciężkie dębowe wina białe:

  • potrawy duszone
  • potrawy grillowane
  • potrawy pieczone

Wina różowe:

  • potrawy przygotowywane we frytkownicy
  • potrawy grillowane
  • potrawy smażone

Delikatne wina czerwone:

  • potrawy duszone
  • potrawy grillowane
  • potrawy pieczone

Łagodne owocowe wina czerwone:

  • potrawy duszone
  • potrawy pieczone
  • potrawy smażone

Potężne wina czerwone:

  • potrawy duszone
  • potrawy pieczone
  • potrawy smażone

Wina słodkie:

  • potrawy pieczone
  • potrawy gotowane

Źródło ikony wpisu: pl.toluna.com

Leave a Comment