Wino do garnka!

Uwielbiam pić wino tak po prostu, samo w sobie. Jednakże nie można zapominać o jego innych zastosowaniach. Mam na myśli wino w kuchni. Najwięksi znawcy tematu potwierdzają, że wino czyni potrawę bardziej wyrazistą, aromatyczną. Tylko do jakich potraw możemy wykorzystać wino?

Zupa z winem?

Krolik_z_warzywami_duszony_w_czerwonym_winieZdecydowanie wino doskonale pasuje do duszonego „kawałka” mięsa. Co poza tym? Zaskoczeniem może być wykorzystanie wina do zup. W naszym kraju jest to mało powszechne, jednak Francuzi uważają wino za duszę każdej zupy. Zwolennicy wina do zup uważają, że lampka wina na garnek rosołu bardzo poprawia jego smak. Ryby i owoce morza wręcz nie mogą się obejść bez wina. Sandacz gotowany w białym Chardonnay jest wręcz doskonały.

Winne marynaty

Sporządzanie marynat z udziałem win sięga starożytności. Gdzie w ostrych, winnych marynatach kładziono łykowate mięso ze starszych sztuk zwierząt, dziczyzny oraz mięsa mało wyrazistego w smaku. Tak marynowane mięso dłużej zachowuje świeżość, nabiera delikatności oraz aromatu. Ważne jest by do marynat stosować wina mocne, aromatyczne, o dużej kwasowości. Przykładowo może to być: toskańskie Chianti, prosty alzacki Riesling lub francuskie Chardonnay.

Doskonałe sosy

kuchniaMało kto wie przy tym, że świetne do sosów są szampany oraz wina musujące. Z powodu swojej delikatnej kwasowości, zrównoważonej odrobiną słodyczy, czyni sosy orzeźwiającymi i zawiesistymi. I wreszcie coś o sosach z udziałem aromatycznych, wzmacnianych win słodkich typu porto czy madera. Te trunki dodają sosom aromatu i pięknego koloru ze względu na zawarty cukier (którego jest w tych winach sporo), który karmelizuje w wysokich temperaturach. Do sosów „na winie” zawsze dobrze dodać łyżkę lub dwie wywaru z cielęciny lub drobiu (a w przypadku sosów do ryb – z ryby), bo to zapewnia im aksamitną konsystencję.

Czas na deser! Z winem, oczywiście. Połowa Europy jada od lat krem piankowy z wina (m.in. sycylijskie zabaglione). Jak widać, wino nie jedno ma oblicze. A do gotowania z winem należy wspomnieć o przyjemności degustowania wina przed dodaniem do garnka. Przecież dobry kucharz nie może podać czegoś, czego nie spróbuje!

Źródło: Winny maniak. Przegląd Techniczny, 19/2009.

Leave a Comment