Wino z ryżu to regionalny produkt wywodzący się z krajów Dalekiego Wschodu. Japończycy, Chińczycy oraz Koreańczycy uwielbiają delektować się ryżem pod wszelką postacią- od susi po wino ryżowe. Sushi staje się coraz bardziej popularne w naszym kraju, więc może pora na wino ryżowe? Co Wy na to?
O sake na pewno każdy słyszał? Wino ryżowe to właśnie sake! Japończycy tak właśnie nazywają wino ryżowe, a nie często utożsamianą w Europie z tą nazwą wódką ryżową. Wina ryżowe zawierają średnio dwadzieścia procent alkoholu etylowego. Są więc standardowo mocniejsze od win gronowych.
Różne rodzaje win ryżowych

Co kraj to obyczaj i tak każdy kraj posiada własne nazwy i wina ryżowe. Koreańczycy pijają likier ryżowy beopju oraz wino ryżowe makkeoli. Chińczycy popijają huangjiu a wcześniej wspomniane sake to napój Japończyków. Wina ryżowe czerpią moc ze skrobi zawartej w ziarnach, przechodzi ona fermentację i zamienia się w ten dość mocny trunek.
Wdzięczne i smaczne

Piliście kiedyś wino ryżowe? Nie? Koniecznie trzeba spróbować. Wino ryżowe to trunek smaczny, i oryginalny. Taki niepowtarzalny. Mi bardzo smakuje, jest takie lekkie, orzeźwiające, perłowe w wyglądzie. Choć wiele opinii na temat win ryżowych brzmi- dziwne… Trochę trzeba się do niego przyzwyczaić, może obłaskawić? To, co obłaskawiamy wina ryżowe? Drugą ich zaletą jest podobno wdzięczność w produkcji tegoż trunku, dlatego warto zrobić je samemu. Próbujemy? Ja już zaczynam szukać przepisów na wino ryżowe!