Te słowa doskonale oddają to co typowo włoskie. Ja jako miłośniczka tego kraju uwielbiam wino, słońce, śpiew i właśnie makaron. To baza wielu włoskich dań.
Makaron tuczy?
Im więcej jajek w makaronie tym więcej kalorii. Makaron prosty, z samej semoliny, ugotowany „al dente”, jest mniej kaloryczny. Jego przewagą jest także to, że na długo zaspokaja głód, za sprawą dużej zawartości skrobi ( węglowodanów złożonych), które są rozkładane w organizmie powoli i równomiernie. Makaronem jajecznym zaspokaja apetyt tylko na chwilę, a z drugiej strony będzie posiadał szerszy wachlarz składników odżywczych pochodzących od jaj.
Mnogość kształtów
Ile kształtów makaronów rozróżniają Włosi? Nie sposób wymienić, a zdecydowanie zanudziłabym na śmierć. Jest ich ogrom i każdy podsiada odrębną nazwę. Proszę spojrzeć na zdjęcia poniżej. Niesamowite, prawda?
Mnogość rodzajów i ich właściwości
Makaron pełnoziarnisty, razowy– makaron taki wyprodukowano z maki z pełnego przemiału. Będzie więc zawierać dużo witamin, soli mineralnych oraz błonnika.
Makaron ryżowy- wyprodukowany z ryżu, dokładnie mąki ryżowej. Nie zawiera glutenu oraz tłuszczu. Szybki w przyrządzaniu, wystarczy zalać wrzątkiem.
Makaron sojowy – mylna nazwa sugeruje wyprodukowanie go z soi, zaś głównym surowcem jest skrobia otrzymywaną z fasoli mung. Jest bezglutenowy. Ma postać długich, przezroczystych nitek, wystarczy go zalać wrzątkiem.
Makaron kukurydziany– otrzymany z mąki kukurydzianej, o charakterystycznej, żółtej barwie. Również bezglutenowy.
Makaron soba – powstał z mąki pszennej i gryczanej. Dzięki gryce, ma przyjemny orzechowy posmak, zawiera witaminy B1 i PP i przeciwutleniacze. Zawiera dużo białka.
Makaron orkiszowy– otrzymany z mąki orkiszowej, wracającej do łask konsumentów. Zwiera dużą zawartość błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych. To produkt bezglutenowy. Posiada charakterystyczną, szaro-zieloną barwę.