Znów będzie trochę nieprzyjemnie bo o wadach win. W porównaniu do korkowości wada ta jest troszkę łagodniejsza, ale wciąż związana z korkiem. Proszę, jaki korek do wina okazuje się ważny! Niby taki ostateczny szczegół a robi duuużą różnicę.
Rola korka
Korek ma za zadanie chronić wino przed kontaktem środowiska zewnętrznego i tu mam na myśli przede wszystkim tlen. I tak zazwyczaj się dzieje ale jednak nie zawsze poprawnie. Przede wszystkim wada utlenienia uaktywnia się podczas nieprawidłowego przechowywania wina. Odpowiedzialność za to ponosi więc importer, hurtownik lub restaurator. Jak więc prawidłowo przechowywać wino?
Nieprawidłowa pozycja i temperatura
Podstawowy grzech to pozycja pionowa wina. Gdy przechowujemy wino pionowo zbyt długi okres może dojść do wyschnięcia korka. Korek wysycha a powietrze atmosferyczne dostaje się do wnętrza butelki. Drugi błąd i przyczyna utlenienia to zbyt wysoka temperatura przechowywania. Skutkiem tego może być lekkie wypchnięcie korka powyżej krawędzi szyjki butelki. Jest to oznaka rozszczelnienia butelki, dlatego warto zawsze sprawdzać dokładnie pozycję korka w butelce. Po usunięciu korka warto zwrócić uwagę, czy jego część tkwiąca w butelce nie jest wyschnięta. Warto dotknąć uważnie butelkę w celu sprawdzenie jej temperatury- czy nie jest za ciepła.
Skutki utlenienia
Wino utlenione wykazuje zdecydowanie pogorszoną jakość. Objawia się ona przede wszystkim w smaku. Smak wina utlenionego posiada swoistą tzw. chrypkę. Poza tym wino utlenione jest zdecydowanie ciemniejsze niż wskazywałby na to rocznik. Ale skutki utlenienia w większości przypadków są odwracalne. Gdy zdarzy nam się kupić takie wino, przelejmy je do karafki. Następnie odstawmy na około dwie godziny. Taki spoczynek wina może okazać się zbawienny i przywróci winu jego walory.
Źródło: Winny Maniak. Korkowe i utlenione. Przegląd Techniczny 11/2011.