Wigilia to dla mnie szczególny dzień, taki dzień zadumy. I choć spędzam ją w dużej mierze w kuchni przygotowując potrawy to nie przeszkadza mi w zadumie. Gotuję i myślę… O potrzebie Świąt, o bliskich o przeszłości i przyszłości. A co gotuję? Już się chwalę.
Włoska wigilia jest odrobinę podobna do Polskiej, jest postna i tradycyjna. I to tyle z podobieństw. Przygotowuje się na nią 13 dań, o jedno więcej niż w Polsce. Obiad Bożonarodzeniowy też tak jak w Polsce jest wykwintny i już niepostny. Przygotowane dania wigilijne są typowo włoskie, oparte przede wszystkim na makaronach i rybach, owocach morza. Tak więc gotuje się spaghetti, lasagne, tortellini, ravioli, gnocchi i innego rodzaju kluski przyrządzone na wszelkie możliwe sposoby. Jest pysznie! Co najważniejsze Włosi w Święta Bożego Narodzenia piją zawsze najlepsze wino jakie mają. Podaję dziś przepis na moje ulubione Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta.
Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta, składniki
Składniki farszu: 300g świeżego lub mrożonego szpinaku, 200g sera risotta, jajko, czosnek do smaku, pieprz, gałka muszkatołowa oraz ewentualnie jajko do smarowania ciasta i ser do starcia na wierch potrawy. Ciasto makaronowe: 250 g mąki pszennej, 2 jajka,1 łyżeczka soli,4-5 łyżek wody. Do miski wsypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie. Rozbić jajka, pomieszać z solą i wodą i wlać do wgłębiania w mące. Wyrobić na gładką masę. Przełożyć je na stół, posypać mąką, rozwałkować i zostawić do wyschnięcia.
Sposób przygotowania Ravioli
Umyty szpinak parzymy we wrzątku, odsączamy, i siekamy. Mieszamy w misce z serem ricottą, jajkiem i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto makaronowe wałkujemy jak najcieniej by uzyskać efekt cienkich, wręcz przezroczystych ravioli. Wycinamy podłużne paski ciasta o szerokości około 10 cm. Nakładamy po łyżce nadzienia na jednym pasku ciasta w odstępach 3 cm. Smarujemy drugą część ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie nakrywamy nią część ciasta z nadzieniem. Delikatnie dociskamy ciasto palcami, sklejając obie połowy szczelnie. Tniemy ciasto na małe kwadraty z nadzieniem pośrodku. Można odcisnąć na brzegach widelcem paseczki, uzyskamy ciekawy efekt. Choć możemy zaszaleć i wymyśleć własny kształt, chociażby serca…Wrzucamy ravioli na 4-5 minut do wrzącej, osolonej wody. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy.
Villa Chiara Salgareda i Ravioli
Jeszcze tylko białe, półwytrawne wino Villa Chiara Salgareda i gotowe! Wino o świeżym i owocowym smaku, lekkie, doskonale zrównoważone, harmonijne, idealne do przystawek takich jak Ravioli ze szpinakiem i serem. Smacznego, polecam zrobienie ravioli nie tylko na Święta.