Wykwintne sery Old Poland- Bursztyn

2Chciałabym podzielić się spostrzeżeniami na temat doskonałego, wybornego sera jaki ostatnio maiłam okazję skosztować- Bursztyn Old Poland, produkowany przez Spółdzielnię Mleczarską Spomlek.

Doskonała seria Old Poland

4Sery z serii Old Poland są to sery bynajmniej niezwykłe, taki towar luksusowy wśród serów. Można wyróżnić tu trzy gatunki sera: Bursztyn, Szafir oraz Rubin. Już same ich nazwy podkreślają ich wyjątkowość. Są to sery długodojrzewające, około sześć- osiem miesięcy. Dopieszczone w każdym calu, w związku z dokładną, ręczną pracą nad każdym kawałkiem sera. Miałam ostatnio przyjemność podglądać produkcję tego sera i oczywiście próbować jego doskonały smak.

Wyśmienity Bursztyn

5Jego opis doskonale odzwierciedlają słowa, które usłyszałam od producenta- Ser bursztyn, podobnie jak kamień, od którego zaczerpnął swoja nazwę, jego doskonałość ukształtowały czas i natura. Zaczynając od początku wysoka jakość produktu bierze się z najwyższej jakości wyselekcjonowanego mleka. Następnie ręczna praca przy produkcji aż po pieczołowicie dopracowane warunki dojrzewania sera. Charakteryzuje go czarna powłoka, co wygląda dość specyficznie na półkach przechowalniczych. Jest to specjalna pasta anty-pleśniowa, którą jak sama widziałam nakłada się na każdy blat serowy ręcznie! To wymaga wiele pracy…

Jak smakuje bursztyn?

3Wygląd jest na pozór zwykły, taki trochę ciemniejszy żółty ser. Ale już przy porcjowaniu- najlepiej łamać a nie kroić, zauważamy miękki, kremowy miąższ. Z lekko kruchą strukturą i delikatnymi kryształkami, rozwijającymi się podczas dojrzewania. Koniecznie należy serwować Bursztyn w temperaturze pokojowej, wtedy można poczuć pełnię aromatu. Wyczuwamy mleczną delikatność, liście orzecha, wanilii a nawet czereśnie, mmmmm… Ser jest łagodny, dlatego trafia do podniebienia wielu odbiorców. Zalecany do win wytrawnych, czerwonych. Polecam wspaniałą, prostą kolację- Bursztyn z izraelskim winem Amphorae Syrah: wino taninowe, o bogatym bukiecie dojrzałej porzeczki i jeżyny, delikatnie przyprawionych anyżem i muśniętych płatkami fiołków. Więksi znawcy wyczują także świeżo wyprawioną skórę i odrobinę ziemistości.

Leave a Comment