Przepis na romantyczną kolację? Caridea czyli popularne krewetki będą doskonałym wyborem. Owoce morza, wino- czego chcieć więcej?
Dlaczego krewetki?
Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką owoców morza, ale krewetki uwielbiam! Krewetki są nie tylko pyszne ale to doskonałe źródło białka. W 100 g krewetek zawartość białka wynosi aż 18,1 g, do tego jest to białko łatwostrawne. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu, jedynie 0,8 g na 100 g mięsa. Czym kierować się przy wyborze krewetek?
Zdecydowanie zapachem. Jeżeli wyczuwamy delikatny morski zapach, zbliżony do wodorostów to oznacza świeżość krewetek. Niestety sklepy oferują głównie krewetki mrożone. O tym, że krewetki są stare lub zepsute, świadczą czarne przebarwienia.
Mój przepis na krewetki na parze
Gotowanie krewetek na parze jest mega szybkie. Mrożone gotują się 5 minut, od momentu gdy woda zacznie wrzeć. W między czasie przygotowujemy sos winegret mieszając: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki przegotowanej wody, odrobinę cukru i soli, szczypta suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, ząbek czosnku, łyżeczka ostrej musztardy oraz odrobina pieprzu. Na talerz wykładamy sałatę- rukolę lub roszponkę, kroimy pomidorki koktajlowe. Na górę kładziemy ugotowane na parze krewetki i polewamy obficie sosem winegret. Podajemy z lekkim, białym winem, na przykład włoskim Giogar Vini Antica Osteria Bianco i rozkoszujemy się chwilą.