Kolejny smakołyk? Czemu nie! Ostatni (chyba) przepis na świąteczny, włoski przysmak to Panforte. Co oznacza po włosku „mocny chleb”.
Król włoskich świąt
Panforte to ciasto chyba najbardziej tradycyjne ze wszystkich opisanych przeze mnie. Króluje na wszystkich stołach, ma wielowiekową tradycję i świetlaną przyszłość- z jednego względu- jest przepyszne! Podstawowe składniki- orzechy, migdały oraz miód, jak w większości opisanych smakołyków znajdziemy i tu. Nie przypadkowo, ponieważ to symbole płodność ziemi i ludzi (orzechy), a miód sprzyja szczęściu w nadchodzącym roku.
Ciasto wymagające… miłości
125 migdałów ze skórką, 100 g blanszowanych migdałów, 125 g całych orzechów włoskich, 275 g suszonych owoców (fig, moreli, żurawiny wg gustu), 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, sporo świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 łyżka kakao w proszku, 50 g mąki, 150 g cukru, 150 g miodu, 30 g masła, cukier puder do posypania, okrągła blacha do pieczenia o średnicy 20 cm, lub kwadratowa o boku 20 cm.
Krok po kroku
Najlepiej od razu nagrzać piekarnik do 170 stopni i przejść do kolejnych kroków. W misce mieszamy migdały, orzechy oraz suszone owoce (większe pokrojone w paseczki). Dodajemy goździki, cynamon, biały pieprz, gałkę muszkatołową, kakao oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Do rondla wsypujemy cukier miód oraz masło i powoli rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i wlewamy do pozostałych składników, dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do formy, starannie wygładzamy (można użyć łyżki maczanej w wodzie). Pieczemy przez 40 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. O ostygnięciu wyciągamy z formy, i obsypujemy cukrem pudrem.
„Natale con i tuoi, Pasqua con i vuoi”
Czyli po włosku- spędzaj Boże Narodzenie z rodziną, a Wielkanoc z kim chcesz. Popieram rodzinne celebrowanie świąt, dlatego pozdrawiam, życzę Wesołych Świąt i spotykamy się za kilka dni. A do ciasta zachęcam do kupna najwyższej jakości- wina białego, musującego ASTI DOCG.