Degustacja wina – ocena zapachowa

Moje dwa poprzednie wpisy skupiły się wokół kiperów (profesjonalni degustatorzy wina) oraz ocenie wizualnej wina czyli na pierwszym etapie degustacji. Wszystkich tych, którzy chcieliby się czegoś na ten temat dowiedzieć odsyłam do poprzednich tekstów, a tych, którzy już 'ogarnęli’ i przyswoili podstawową wiedzę z tego zakresu zapraszam na kolejną część. Dzisiaj będzie drugi etap degustacji win czyli ocena zapachowa. Wiemy już na czym polega ocena wizualna wina przez kiperów więc dzisiaj kolejny etap. Etap oceny zapachowej może być podzielony na dwie części. Pierwsza część tego etapu dotyczy oceny zapachowej wina, które stoi w nieruchomym kieliszku, a druga polega na ocenie wina wówczas, kiedy kiper porusza kieliszkiem z winem w taki sposób aby wino zataczało kręgi i niemal sięgało krawędzi kieliszka. Druga część w drugim etapie ma na celu dotlenienie wina oraz uwolnienie silniejszych/mocniejszych doznań zapachowych. Taki podział drugiego etapu pomoże także w ocenie zapachu wina przed i po wymieszaniu. Co oceniają kiperzy podczas tego etapu? Są to trzy elementy. Profesjonalni kiperzy muszą ocenić ogólne wrażenie jakie wywołało wino, jego charakter, a także intensywność aromatu. Coś co może wydawać się bez znaczenia, a jest wręcz na odwrót to… kształt kieliszka. Jeżeli kiperzy mają do czynienia z wąsko zakończonym kieliszkiem to doskonale sobie zdają sprawę, że wino będzie miało znacznie bardziej skoncentrowany aromat! Dlatego ja preferuję wąskie kieliszki w swoim domu ;). Jakie cechy powinien posiadać dobry kiper podczas oceny zapachowej? Musi posiadać umiejętność bardzo szybkiej oceny wychwycenia elementów bukietu wina ze względu na to, że pierwszy wdech jest najbardziej wrażliwy na dany zapach. Ostatnim etapem jest chyba ten najprzyjemniejszy czyli ocena smakowa ;). O tym już następnym razem!

Źródło ikony wpisu: smak-wina.pl

Leave a Comment