Sprzężone dieny kwasu linolowego CLA , to znaczy co? To znaczy bardzo dużo dobrego! Najlepsze źródło kwasów CLA to nasza codzienna szklanka mleka.
Pyszne i zdrowe mleko
Nie tak dawno krążyły w sieci hasła- „pij mleko będziesz kaleką” itp. Kto wymyśla takie bzdury? Przecież mleko oraz jego produkty są bazą wielu pokarmów i osobiście nie wyobrażam sobie bez niego życia. Ta szklanka kakao z rana, owsianka na mleku, jogurt albo budyń- same pyszności. A sery, serki, twarożki? Nikt mi nie wmówi, że mleko szkodzi. Wręcz przeciwnie, mleko ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jak wspomniany kwas CLA.
Zbawienne kwasy CLA
Sprzężone dieny kwasu linolowego są coraz częściej przedmiotem zainteresowania naukowców, dietetyków i lekarzy. Dlaczego? W licznych badaniach klinicznych udowodniono, że sprzężone dieny kwasu linolowego wykazują szereg właściwości prozdrowotnych: działają immunostymulująco, zapobiegają otyłości poprzez hamowanie wzrostu komórek tłuszczowych. Pamiętam, jak swego czasu były reklamowane kapsułki z kwasem CLA na odchudzanie. A tu proszę, kwasy CLA są dostępne w zwykłym mleku. Prawdopodobnie CLA może posiadać zdolność do normalizacji metabolizmu glukozy, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu II. Co więcej naukowcy dowodzą działania antyoksydacyjnego, antymiażdżycowego oraz antynowotworowego. Zauważono, że w krajach o największym spożyciu bogatych w CLA serów dojrzewających umieralność z powodu raka piersi jest mniejsza niż w krajach o niższym spożyciu tych produktów.
Szczęśliwa krowa- zdrowe mleko
Naukowcy stwierdzili, że żywienie pastwiskowego krów jest wpływa znacząco na wzrost zawartości CLA w mleku, o blisko 500%! W porównaniu do mleka od krów skarmianych zbożem lub kiszonkami z lucerny i kukurydzy. Wyjaśnia się to wyższą podażą prekursorów CLA tj. kwasu linolowego oraz linolenowego, w które bogate są świeże trawy. Krowa pasąca się po łące, na świeżym powietrzu jest nie tylko szczęśliwa ale i daje nam więcej dobrego!