Napar pokrzywowy jest podstawowym sposobem na spożywanie dobrodziejstwa tego zioła. Ale to zdecydowanie nie jedyna forma jej spożycia, co powiecie na sałatkę z pokrzyw? Do biczowania pokrzywami jeszcze się nie przekonałam, heh.
Sałatka z pokrzywy
Uprzedzam od razu pytania- nie, po sparzeniu pokrzywy nie będzie parzyła w podniebienie. Sprawdziłam na własnej osobie, była pewna obawa ale trzeba przyznać, że pokrzywa jest smaczna! Do sałatki będziemy potrzebować garść sparzonej pokrzywy, kilka liści sałaty lodowej, dużego pomidora, garść pokrojonego w kostkę sera feta oraz składniki do dresingu: 3 ząbki czosnku, odrobina papryczki chili, 2 łyżki oleju rzepakowego i odrobinę jasnego miodu. Wykonując dresing przeciskamy czosnek przez praskę, chili drobno siekamy i wrzucamy oba składniki na rozgrzany olej, do czasu zeszklenia czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.
A może coś mocniejszego?
Jeśli ktoś preferuje nalewki to proszę bardzo. Znalazłam w sieci całkiem prosty i ciekawy sposób na nalewkę pokrzywową. Nalewkę wykonuje się z korzeni pokrzyw. Korzenie należy umyć, wysuszyć i pokroić. Korzeń wkładamy do butelki i zalewamy ok. pół litra wódki. Odstawiamy na czas dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie filtrujemy i przelewamy nalewkę i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok.3 miesiące. Po tym czasie można nalewkę pic w małych ilościach lub nacierać chorobowo zmienione miejsca. Także kto co woli sałatka czy nalewka, a może jeszcze inne pokrzywowe przepisy?