Tym razem opiszę wino, które zachwyciło moje podniebienie i należy do win czerwonych wytrawnych czyli moich ulubionych :). Na wstępie jednak uprzedzę, że wino to należy do tych z górnej półki – cenowo również!
Wino Kanopnkop Paul Sauer Stellenbosch to wino czerwone, wytrawne, które pochodzi z Republiki Południowej Afryki z regionu Stellenbosch. Produkowane jest ze szczepów Cabernet Sauvignon 65%, cabernet Franc 20% i Merlot 15%. Wino Kanopnkop Paul Sauer Stellenbosch idealnie nadaje się do czerwonych mięs.
Co znajdziemy w oficjalnym opisie o Kanopnkop Paul Sauer Stellenbosch?
Jest to wino, które stworzył i nazwał na cześć swojego dziadka właściciel pięknej winnicy w RPA. Wino Kanopnkop Paul Sauer Stellenbosch dojrzewa aż 25 miesięcy w nowiutkich beczkach francuskich, które pochodzą z Nevers. Kanopnkop Paul Sauer Stellenbosch ma piękną, głęboką rubinową barwę. Charakterystyczny dla tego wina jest aromat czarnej porzeczki i nuty czerwonych owoców jagodowych. Wyczuwamy również piękny aromat kawy mokka oraz korzenne nutki. Ciekawostką jest nie tylko fakt, że wino powstało na cześć dziadka właściciela winnicy. Nazwa Kanonkop w tłumaczeniu do 'armatnie wzgórze’. Nazwa ta pochodzi jeszcze z czasów, kiedy do portu w Kapsztadzie cumowały holenderskie statki co sygnalizowano właśnie wystrzałami armatni.
Moja prywatna opinia?
Wino jest absolutnie genialne! Intensywne, mięsiste i oleiste. Idealne do czerwonych mięs, bardzo eleganckie i wyrafinowane. Jedno z lepszych win jakie miałam okazję pić! Warte swojej ceny ;).
Źródło zdjęć: winemag.co.za, kanonkop.co.za