A dziś o najważniejszych szczepach winorośli czerwonych

02_merlot_largeWino czerwone jest popularniejsze, zdrowsze i po prostu bogatsze. Moim zdaniem tylko wino czerwone posiada prawdziwą głębię smaku. Ale przejdźmy do dzisiejszego tematu czyli o winoroślach z których powstaje to wspaniałe wino. Przypomnę, że wino czerwone powstaje wyłącznie z winogron czerwonych, zaś białe z winogron białych lub czerwonych. Najważniejsze szczepy winorośli czerwonych to: Cabernet i Merlot.

Charakterny Cabernet Sauvignon?

cabernet_sauvignonSzczep ten jest uprawiany bardzo powszechnie: Bordeaux, Toskania, Liban, Izrael, Australia, RPA, Kalifornia, Chile, Meksyk,  w różnych warunkach klimatycznych i na różnych glebach. Taka rozbieżność pochodzenia wina ze szczepu Cabernet Sauvignon sprawia, że trunek ten daje wina różne jakościowo jak i cenowo. Są to wina zdecydowanie mocno wybarwione, bogate w garbniki oraz o różnej mocy.  Można powiedzieć, że wina Cabernet Sauvignon są jak kobiety- im starsze tym lepsze… Za młodu wina te są raczej surowe i nie smaczne. Cabernety zyskują na starzeniu w beczce i przechowaniu przez kilka lat w butelce – wtedy rozwijają się w nich subtelne zapachy, taniny łagodnieją. Taki dojrzały, piętnastoletni Cabernet kosztuje ok. 150 zł za butelkę. Czym pachnie Cabernet Sauvignon? Zawsze czarną porzeczką, czasami można też w nim odnaleźć aromaty warzywne takie jak zielona papryka i nutki czekoladowe. Uważa się że Cabernet ma zdecydowany, ostry charakter, poprzez co nie wszystkim pasuje.

merlotCzy łagodny Merlot?

Merlot jest również bardzo popularnym szczepem winorośli uprawianym na całym świecie. Wina z tego szczepu są uważane za łagodne i łatwe. Dlaczego łatwe? Ponieważ łatwo je polubić! Niektórzy koneserzy zarzucają mu, że jest zbyt łatwy… Hm, ale czy to nie przesada? Jeśli coś jest dobre i wielu ludzi to potwierdza, to czemu nie? Ja uwielbiam Merlota ponieważ dominująca nutą jest w nim śliwka, taka dojrzała, suszona albo nawet podwędzana. Do tego wina są mocno wybarwione, tęgie, o sporej zawartości alkoholu, małej kwasowości Cabernet-Sauvignon-and-Merlot-of-Malta-i niskiej garbnikowości. Poprzez to połączenie Merlot doskonale smakuje sam w sobie i można pić go osobno w wiosenne wieczory. Mało kto wie, że to właśnie Merlot, a nie Cabernet Sauvignon jest szczepem najczęściej uprawianym w regionie Bordeaux, będącym mekką światowego winiarstwa. Dla porządku należy jednak dodać, że w Bordeaux regułą jest mieszanie szczepów i wytwarzanie z nich win wieloszczepowych. Typowe wino bordoskie jest więc mieszanką Cabernet Sauvignon, Merlota i Cabernet Franc.

Źródło: Winny maniak: Cabernet i Merlot. Przegląd Techniczny 14/2008.

Leave a Comment