Dziś wieczór z winem… pomarańczowym!

Wino pomarańczowe? Brzmi dość kontrowersyjnie… Ale czemu nie? Szczególnie, że uwielbiam zapach pomarańczy. Zapraszam na spotkanie z hiszpańskim Burnarj czyli Bur-bąbelki i Narj- pomarańcze.

Andaluzyjskie smaki

Wino z pomarańczy pochodzi z Andaluzji gdzie Maria Dolores Jimenez i Alvaro Zamora postanowili wykorzystać potencjał uprawianych tam owoców. Tak powstało jedyne w swoim rodzaju hiszpańskie wino Burnarj. To jedyny producent wina pomarańczowego. Burnarj produkowany jest w ilości ok. 200 000 butelek rocznie.

Niezwykły Burnarj

Jak powstaje? Aby w efekcie otrzymać butelkę trunku należy wykorzystać 5 kg świeżych pomarańczy. Z pomarańczy uzyskujemy 2 litry soku, który poddawany jest winifikacji i starzeniu. Cały proces tworzenia wina jest identyczny jak przy produkcji klasycznych win gronowych w Andaluzji. Powstałe wino pomarańczowe opiera się na metodzie produkcji win musujących, gdzie pęcherzyki powietrza powstają samoistnie podczas wtórnej fermentacji.

Jakie byście wybrali?

Ja miałam szczęście już próbować wino pomarańczowe w wersji Brut nature czyli wytrawne, bez dodatku jakiegokolwiek cukru. Są jeszcze dwie odmiany Burnarj: Brut- wytrawne oraz Semisecco- półwytrawne. W mojej opinii wino jest doskonałe! To doskonała odmiana dla osób lubiących nowe smaki, wyzwania i świeżość pomarańczy! Wino zaraz po otwarciu roztacza wspaniały pomarańczowy aromat. Wino w smaku jest kwaskowe, delikatne, lekkie. Wg mojej opini to doskonała alternatywa dla wina gronowego- jeśli by komuś się odrobinkę znudziło? Jako, ze to wino musujące to co powiecie na taki sylwestrowy szał pomarańczowy? Ja już zamawiam kilka butelek na sylwestra, w sumie to całkiem niedługo.

Leave a Comment