A może wina argentyńskie?

Argentyna najbardziej kojarzy nam się z dobrą piłką nożną, oczywiście za sprawą Messi’ego. Od niedawna drugie skojarzenie pada na papieża pochodzącego z tego kraju. A czy Argentyna może zaoferować nam dobre wina? Oczywiście, że tak!

Historia sięga szesnastego wieku

11Podobnie jak do Chile uprawa winorośli zaczęła się w Argentynie w szesnastym wieku. Również zajęli się nią misjonarze, tym razem jezuiccy. Najsłynniejsze okręgi to Mendoza i San Juan, jednakże winorośl uprawie się tu także na wysokości 800m n.p.m, na rozległych wyżynach u podnóża Andów. Region Mendoza to aż 40% ziemi uprawnej przeznaczonej na plantacje winorośli, a wytwarzane tu wina stanowią 90% argentyńskich win wyborowych. Dużym impulsem do rozwoju winiarstwa w tych regionach było powstanie linii kolejowej: Buenos Aires- Mendoza- San Juan.

Jakich win warto spróbować?

22W Argentynie dominują tu lokalne szczepy- Criolla Grande stanowiąca 30% krajowych winnic oraz Cereza w ilości 10% winnic. Poza tym znajdziemy tu Pedro Jimenez i Moscatel Rosada. Coż, uważa się, że wymienione szczepy dają przeciętnej jakości wina białe i różowe. Bonarda i Syrah to plenne szczepy przeznaczone na wina czerwone. Wyróżniający kraj szczep to czerwony Malbec. Uzyskuje się z niego wina intensywne, jedwabiste o głębokiej barwie, aromacie konfitur jeżyn i czekolady. Coś niesamowitego! Najlepszy z win białych to unikalny Torrontes. Są to wina wytrawne ale o tak specyficznym słodkim zapachu, jakby wcale nie były wytrawne.

Zmiany na lepsze

33Do tej pory większość win argentyńskich było uznawanych za nie najlepszej jakości. Opinia trochę krzywdziła porządne winnice, wszystko za sprawą ogromnych ilości wytwarzanych trunków. Jeszcze 30-40 lat temu sporo win była kiepskiej jakości. przy Obecnie ilość produkowanego wina spadła, przy czym wyraźnie zwiększyła się ilość wina jakościowego. To bardzo dobra informacja, zachęcam smakowania i własnej opinii.

Źródło: Refleksje Profesora Zbigniewa Kłosa. Problemy Jakości, kwiecień 2012.

Leave a Comment