Ostatnio jadłam przepyszną, kremową zupę serową u mojej koleżanki. Nie było łatwo ale mam przepis i zamierzam się nim podzielić!
Tak właśnie określiłabym tę zupę. Delikatna w konsystencji, subtelna w smaku- ale nie mdła! W sklepie polujemy na: mleko, bazę do bulionu (w kryzysie kostki rosołowe, 2 serki topione cheddar, gałkę muszkatołową, grzanki gotowe lub sucharki do pokrojenia, odrobina sera długodojrzewającego, świeża natka pietruszki (u mnie rośnie w doniczce na oknie), sól, pieprz oraz dobre białe wino.
Krok po kroku
Przygotowujemy bulion, łączymy go z mlekiem (0,5 szklanki) oraz winem (również 0,5 szklanki) i wspólnie gotujemy. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zupa ma się stać idealnie kremowa, taka zawiesista, można powiedzieć o konsystencji kremu. Dodajemy przyprawy do smaku- sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pod koniec gotowania warto dodać odrobinę startego sera długodojrzewającego na przykład bursztynu- doskonale podkreśla i wzmacnia aromat serów. Grzanki warto wykonać samemu z chleba, można je obsypać ziołami i lekko podsmażyć na patelni, będą bardzo aromatyczne. Zupę przelewamy do talerzy, obficie posypujemy natką pietruszki i posypujemy grzankami.
Polecam wino francuskie
Idealne wino- francuskie Chardonnay, Laboure-roi, rocznik 2011, z regionu Langwedocji. Polecane jako doskonałe wino do serów kremowych, ryb i makaronów. Serów kremowych, czyli naszej zupy! A wino współgra z potrawą poprzez świeżość aromatu ze zdecydowaną nutą gruszki i melona. Smak pełny, z doskonale zbalansowaną słodyczą owoców i kwasowością. Dodajemy wg przepisu do zupy oraz podajemy to samo wino do picia. Prosta zupa, dobre wino i wyśmienita kolacja gotowa.