Tym razem chciałabym zaproponować wam wino z kraju, który jest traktowany przeze mnie „po macoszemu”. Muszę przyznać, że bardzo rzadko sięgam po wino z hiszpańskiej półki ale co ciekawe, nie jest to spowodowane żadną konkretną sytuacją czy po prostu niechęcią do tamtejszych rejonów. Tak wychodzi ale właśnie postanowiłam to zmienić i po ostatniej wizycie w swojej ulubionej winiarni w Lublinie, wróciłam do domu z siatką pełną hiszpańskich trunków :). Jednym z nich było wino Acustuci Do, które wzbudziło na moim podniebieniu wielką sensację!
Acustic Do to hiszpańskie wino czerwone, wytrawne. Pochodzi z regionu Monstat, a producentem jest (jak wskazuje nazwa) Acustic. To wino powstaje w tradycyjny sposób ale z upraw winorośli, których krzaki mają co najmniej 35 lat, a nie są starsze niż 65 lat! Dwa szczepy czyli Garnacha i Carinena. Te piękne winorośla rosną na kamienisto – piaszczystej glebie w samym sercu Monstat. Selekcja krzaków wpływa na niesamowity smak wina. Jak zapewnie producent, Acustic Do jest niezwykle owocowe, świeże, a wręcz finezyjne. Piękny, bogaty, nasycony kolor i aromat czerwonych owoców to cecha najlepszych win. To wino należy do tych z potencjałem starzenia. Występuje w butelkach o standardowej pojemności 750 ml. Zawartość alkoholu wynosi 14%. Za butelkę Acustic Do należy zapłacić około 100 zł. Idealne do pieczonych mięs, królika ale także wędlin i pasztetów.
Zdecydowanie polecam bo jest inne niż wszystkie. Ja wyczuwam lekkie waniliowe nuty, które nadają mu niesamowitego charakteru. Warte każdej złotówki.
Źródło zdjęć: wine.com