Dzień bez gelato dniem straconym!

33Gelato czyli włoskie…. Lody! Ale to nie są zwykłe lody, takie trochę inne niż nasze. Bez wątpienia przepyszne!

Dlaczego gelato?

22Gelato są to lody zdecydowanie mniej kaloryczne. Zawierają mniej cukru oraz tłuszczu. Mniej tłuszczu ponieważ do produkcji używane jest mleko a nie śmietanka. Deser idealny podczas letniego zwiedzania Włoch! Masa lodowa jest poddawana wielogodzinnej pasteryzacji, poprzez co uzyskuje aksamitną konsystencję. Kryształki lodu podczas tego procesu zostają zredukowane do minimum. Lody przechowywane są w specjalnych maszynkach, które je mrożą oraz ciągle mieszają, napowietrzają. Takich lodów nie sposób kupić w supermarkecie.

Gelato na śniadanie?

44Czemu nie? Będąc we Włoszech proszę zamowić Brioche con gelato. Dostaniemy bułkę z lodami! Będzie to słodka bułka wewnątrz której znajdziemy lody takie o jakie poprosimy. Cudowne letnie śniadanie.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Proponuje nauczyć się nazw smaków lodów po włosku, by bez problemu wybrać swoje ulubione:

Poziom łatwy- podobnie brzmiacy:

11
rozkosz dla podniebienia

Stracciatella – śmietankowe lub waniliowe z dodatkiem kawałeczków czekoladyPistacchio – pistacja
Cioccolato – czekolada
Yogurt – jogurt
Limone – cytryna
Cocco – kokos
Caffè – kawa
Vaniglia – wanilia
Banana – banan

Poziom nieco trudniejszy:

Nocciola – orzech laskowy
Zuppa Inglese – biszkopty ze słodkim likierem
Fragola – truskawka
Liquirizia – anyżek- polecam!
Fiordilatte – śmietanka
Menta – mięta
Cassata – smak słynnego sycylijskiego deseru
Frutti di Bosco – owoce leśne
Anguria – arbuz
Mela Verde – zielone jabłuszko
Cioccolato Bianco – biała czekolada
Amarena – wiśnia
Panna Cotta – smak nawiązujący do deseru Panna Cotta
Marron Glace – słodkie kasztany
Torrone – nugat
Limoncello – smak nawiązujący do likieru cytrynowego.

Leave a Comment