Lekkie włoskie danie

Czyli aromatyczny kurczak we włoskim stylu z rukolą, pomidorami, oliwkami. Filet z kurczaka przygotowany oczywiście na parze- lekko i ze smakiem za sprawą marynaty.

Aromatycznie

11Włoskie dania słyną z aromatu ziół, przypraw, oliwy z oliwek… Uwielbiam włoską kuchnię! Proponuję danie z oczywiście włoskim akcentem. Zaczniemy od kurczaka- filet myjemy, i porcjujemy na mniejsze kawałki. Proponuję także rozciąć go w poprzek- szybciej się ugotuje. Kurczaka marynujemy co najmniej godzinę przed obróbką cieplną. Składniki na marynatę: garść świeżej Rukoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz ziołowy, odrobina soli morskiej, ząbek czosnku. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu i smarujemy filety. Gotujemy na parze kurczaka ok.15 minut.

Jeszcze sos i sałatka

Nie zapominajmy o wini22Sos wykonujemy na ciepło, podsmażając składniki: 2 świeże pomidory pokrojone w kostkę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, bazylia, oregano, oliwa z oliwek. Do sałatki będziemy potrzebować: rukolę, pomidor, zielone oliwki, suszone pomidory oraz ser- mozarella lub ostrzejsza feta. Pomidory suszone 1kroimy w cienkie paski, świeży w ćwiartki, a oliwki można pozostawić w całości. Ser kruszymy lub kroimy w kostkę. Sałatkę mieszamy z sosem. Kurczaka kroimy na dość małe cząstki i mieszamy całość. Podajemy kurczaka gorącego wymieszanego z sałatką.

Do tego białe wino

Lekkie, letnie i pożywne danie gotowe. Do niego kieliszek białego, schłodzonego wina. Ach, czego więcej chcieć? Do delikatnego kurczaka polecam białe, wytrawne włoskie i równie delikatne Bianco dle Borgo. Posiada niezwykle lekki, orzeźwiająco owocowy bukiet z wyczuwalnymi akcentami czarnego bzu. Wino dobrze zbalansowane, posiadające przyjemną kwasowość.

Leave a Comment