Wina białe wytwarza się najczęściej ze szczepów opisanych w poprzednim poście czyli: Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz Riesling. Te szczepy to podstawa, jednakże o ile wina byłyby uboższe w smaku bez wielu innych szczepów. Może te szczepy są mniej znaczące ale wiadomo, „diabeł tkwi w szczegółach”!
Przejdźmy do konkretów
Wina ze szczepów Pinot Blanc są w większości wytrawne, świeże, średnio mocne, mało kwasowe. Ich aromat można uznać za lekko ziołowy, i korzenny posmak. Szczep uprawiany jest głównie w Niemczech (pod nazwą Weissburgunder), oraz w Alzacji i Austrii. Pinot Gris jest uprawiany we Włoszech (pod nazwą Pinot Griggio), w Niemczech (Grauburgunder lub Rulander) oraz na Węgrzech (Szurkebarat). W tym przypadku widać jakie znaczenie ma region uprawy dla wyrobu finalnego. Wina włoskie z tego szczepu dają efekt wytrawny, a w pozostałych państwach wina są jakby bardziej treściwe, często półwytrawne, o głębokiej barwie oraz niskiej kwasowości. Szczep Semillon daje wina aromatyczne, wytrawne. Charakterystyczny dla tego szczepu jest przyjemny aromat siana, ziół i lanoliny. Semillon używa się w regionie Bordeaux jako domieszka do Sauvignon
Blanc w winach słodkich Sauternes.
Coś więcej?
Ten szczep jest wyjątkowy, daje uczucie tzw. „miękkości na podniebieniu”. Mowa o Gewurztraminer, który także charakteryzuje wina głęboko zabarwione, bardzo aromatyczne, o małej kwasowości i dużej zawartości alkoholu. Wina te są ekstraktywne i o bardzo ciekawym smaku róż i owoców liczi. Najlepsze z nich powstają w Alzacji, choć ostatnio Kalifornia może pochwalić się bardzo dobrym winem z tegoż szczepu. Można z niego uzyskać wina zarówno wytrawne, półwytrawne i słodkie. Podobny wachlarz smaku posiada szczep winny Muscat, dający wina bardzo aromatyczne o kwiatowym bukiecie. Włosi produkują z niego m.in. słodkie wina musujące Asti Spumante; wytwarza się z niego też dobre słodkie wina wzmacniane. Ciekawy jest szczep Chenin Blanc z którego powstają wina pachnące orzechami. Są one lekko kwasowe, o oleistej konsystencji. Z Chenin Blanc można produkować wina wytrawne, słodkie, a nawet musujące. Szczepów winorośli jest jeszcze bardzo bardzo wiele, jednakże myślę, że wystarczy znać te kilka podstawowych.
Źródło: Winny maniak. Szczepy winorośli (2). Przegląd techniczny 12-13/ 2008.