Z racji tego, że dostałam od was kilka miłych wiadomości związanych z moim ostatnim wpisem, postanowiłam podać wam kolejny bardzo prosty i szybki przepis, który idealnie komponuje się z czerwonym wytrawnym winkiem. Tym razem także będzie to pasta i mam nadzieję, że jak ostatnio, również będziecie zadowoleni z przepisu :). Podobnie jak poprzednio, przepis na tą pastę, także znalazłam w internecie. Danie jest chyba jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu niż poprzednie dlatego polecam absolutnie wszystkim czyli nawet tym, którzy nie potrafią gotować. No ale już piszę o jakiej paście mowa ;). Dzisiaj zapraszam was na przepis na makaron z czosnkiem, ostrą papryczką oraz parmezanem. Do jego przyrządzenia będzie wam potrzebna paczka makaronu spaghetti (polecam dobry włoski makaron bez glutenu), pięć ząbków czosnku, oliwa z oliwek, kawałek świeżego parmezanu Grana Padano, zmielone papryczki pepperoncino (pół łyżeczki wystarczy) oraz sól morska i oczywiście czerwone wytrawne wino do popicia! Makaron gotujemy al dente, a w tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy do przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek. Smażymy dosłownie chwilkę (należy uważać, żeby nie przypalić czosnku!) i ściągamy patelnię z ognia. Po minucie dodajemy zmielone papryczki pepperoncinio i mieszamy. Uważajcie aby nie przesadzić z papryczkami, ponieważ są one naprawdę bardzo ostre! Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i dobrze mieszamy. Parmezan trzemy na tarce i wsypujemy na sam koniec. Mieszamy i serwujemy z lampką czerwonego, wytrawnego wina :).
Źródło ikony wpisu: thecheesepusher.tumblr.com