Wino stanowi najprostszy i najbardziej naturalny napój alkoholowy. We wszystkich językach jego nazwa brzmi podobnie: z łaciny- vinum, po angielsku- wine, francusku- vin, włosku i hiszpańsku vino, a po niemiecku-wein. Wino można określić po prostu jako sfermentowany sok z winogron. Być może właśnie prostota, klasyka jest mocą tego trunku? Który to cieszy nasze podniebienia od ponad 7000 lat! Tak, tak, sztuka tworzenia wina narodziła się na wzgórzach Kaukazu, w Gruzji, aż tak dawno temu. Myślę, że wiele ludzi w dzisiejszych czasach nie wyobraża sobie lepszego relaksu niż wieczór z ukochaną osobą i kieliszkiem dobrego wina. Ja zdecydowanie należę do tych osób!
Wino leczy?
Warto przyjrzeć się bliżej winu, które posiada nie tylko walory smakowe ale również ogromny potencjał leczniczy. Istotne było odkrycie tzw. French paradox. Chodzi tu o znalezienie odpowiedzi na pytanie: dlaczego w południowo-zachodniej Francji, gdzie spożywa się dużo szkodliwych tłuszczów, ludzie żyją długo i zdrowo? Otóż zauważono ścisły, dobroczynny wpływ konsumowania wina na zdrowie człowieka. Wspomniani Francuzi piją dziesięciokrotnie więcej wina (57 litrów rocznie na osobę) niż w USA, przy liczbie zawałów o 30-50% niższej niż w USA. W latach 80. i 90. ubiegłego wieku podjęto kompleksowe badania wpływu wina na zdrowie ludzkie. W ich efekcie lekarze zalecili regularne picie wina jako doskonałe lekarstwo. Oczywiście w umiarkowanych ilościach.
Dobroczynne fenole
Stwierdzono, że spożywanie wina chroni przed chorobami serca, podnosi odporność organizmu na zatrucia pokarmowe (o ponad połowę!). Kieliszek wina przyczynia się także do ochrony naszych zębów przed próchnicą, jest ważnym źródłem żelaza, sodu oraz potasu, oraz zmniejsza zapadalność na choroby neurologiczne. I co najważniejsze w dzisiejszych czasach wykazuje właściwości antynowotworowe. To działanie przypisuje się zawartym w winie związkom fenolowym: kwercetyny, katechiny, a przede wszystkim resveratolowi.
Wino białe czy czerwone?
Z analizy składu winogron wynika, że najwięcej związków fenolowych znajduje się w pestkach, następnie w skórce. W samym miąższu jest ich stosunkowo niewiele. To tłumaczy, dlaczego wino czerwone jest o wiele zdrowsze niż białe (wino czerwone powstaje z winogron wraz ze skórką). W winie czerwonym stwierdzono dziesięciokrotnie wyższą zawartość prozdrowotnych polifenoli, w porównaniu do wina białego. Nie są to wszystkie „cudownie działające” na nasz organizm właściwości wina, które postaram się opisać w najbliższym czasie. Pozostaje pytanie- co to znaczy umiarkowana ilość? Lekarze zalecają codzienne wypijanie 200ml wina przez kobiety oraz 300ml wina przez mężczyzn. Nie pozostaje nic innego jaki pić wino, na zdrowie!