Polędwiczka w sosie grzybowym z rozmarynem i czerwonym winem

Widzę, że bardzo podobają się wam moje proste przepisy, które idealnie pasują do wina dlatego dzisiaj podam wam kolejny ;). Oczywiście, żeby mój blog nie zamienił się w bloga kulinarnego dzisiaj zaproponuję wam ostatni przepis na jakiś czas bo w końcu nie jestem szefem kuchni. Moje dwa przepisy, które wam zaproponowałam to przepisy na pyszne makarony więc dzisiaj będzie coś innego. Tym razem będzie odrobinę trudniej chociaż dalej nie skomplikowanie czyli polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z rozmarynem! Mięsko, które jest wręcz stworzone do serwowania z czerwonym winkiem! Danie wydaje się skomplikowane ale od razu uprzedzam, że do takich nie należy! Co będzie wam potrzebne? Dwie polędwiczki wieprzowe, garść suszonych grzybów (dowolny rodzaj), świeży rozmaryn, wino czerwone wytrawne, oliwa z oliwek oraz kilka ząbków czosnku. Mięsko opłukujemy i kroimy na plasterki o grubości jednego centymetra. W szybkowarze podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone plasterki mięsa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka suszonych grzybków. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut aż mięsko delikatnie zbrązowieje. Po tym czasie dodajemy rozmaryn, resztę suszonych grzybów, wlewamy wodę tak aby przykryła mięsko i zamykamy garnek. Gotujemy pod ciśnieniem przez około siedem minut po czym dodajemy trochę czerwonego wina. Jeżeli woda prawie całkiem wyparowała pamiętajmy aby trochę dolać. Solimy mięsko, zamykamy garnek i gotujemy jeszcze przez siedem – dziesięć minut. Serwujemy z sałatą z sosem winegret oraz lampką czerwonego wina. Prawda, że proste :)?!

Źródło ikony wpisu: wijn.nu

Leave a Comment