Duża ilość restauracji zachęca do próbowania i testowania różnorodnych kuchni: azjatyckiej, meksykańskiej, greckiej i wielu, wielu innych. Wśród tych zagranicznych, a głównie egzotycznych dań, często brakuje miejsca na to, co powinno być najbliższe Polakom: kuchni polskiej. Może to odpowiedni czas, by odkryć prawdziwe, rodzime dania, o których bardzo często się zapomina w czasie wyboru najlepszej restauracji w okolicy.
Kuchnia polska, jakiej nie znałeś!
Wydawać by się mogło, że każdy Polak musi znać na wylot nowoczesne dania kuchni polskiej. I z wieloma potrawami tak właśnie jest: kotlety schabowe, pierogi, czy rodzime sałatki i surówki to najlepsze tego przykłady. Wystarczy jednak otworzyć menu jednej z warszawskich restauracji z kuchnią polską, by znaleźć tam takie pozycje jak:
- Tatar po polsku z polędwicy.
- Carpaccio z buraka.
- Kołduny litewskie.
- Pielmieni z mazurskiego jesiotra.
- Miodownik prawdziwy.
Nowoczesna kuchnia polska, jaką prezentuje Restauracja u Fukiera Magdy Gessler (w której serwowane są wyżej wspomniane dania), to doskonały sposób na poszerzenie swoich horyzontów kulinarnych. Niezwykłe smaki, oparte na tradycyjnych, polskich daniach, podane w nowej odsłonie, stanowią doskonałą alternatywę dla wielu popularnych miejscówek w stolicy.
Siła historii i tradycji
W potrawach stworzonych przez przodków, jadanych setki lat temu nad Wisłą i Wartą, kryje się ogromna siła kultury oraz tradycji. Dania, które wykształciły się na danym obszarze, często są najlepiej dopasowane do potrzeb mieszkańców. Z tego powodu warto spróbować choć jednego z wyżej wymienionych posiłków, wykonywanych zgodnie ze staropolską recepturą.
Z drugiej strony widoczny jest też wymiar edukacyjny. Poznawanie dziedzictwa kulinarnej historii swojego kraju pozwala jeszcze lepiej rozumieć jego kulturę i zakorzenione głęboko tradycje. Tego typu poszerzanie swoich horyzontów ma równie duże znaczenie, jak podróże po najważniejszych polskich zabytkach i historycznych miejscach.
Nowoczesna kuchnia polska czy tradycyjne menu?
Kuchnia, tak jak cała kultura, cały czas się rozwija. Pojawiają się nowe potrawy i dania, dostosowując się do stylu życia obywateli oraz nowoczesnej techniki wytwarzania. Czy zatem warto sięgać po oryginalne, tradycyjne smaki polskie, czy też postawić na nowoczesną kuchnię polską? Ten trudny dylemat w łatwy sposób rozwiązała Restauracja U Fukiera. Nowoczesne podejście łączy ona z tradycyjnymi recepturami, tworząc całkowicie nową odsłonę potraw znanych nad Wisłą od wieków. To właśnie dlatego jest to najlepsza kuchnia polska w Warszawie.