Niefortunne połączenia

Herbata z cytrynką nie, ogórek w sałatce też odpada… To jednak nie koniec zakazanych albo niewskazanych połączeń produktów spożywczych.

Galaretka z kiwi?

1Ta sztuka nie może się udać. Ale dlaczego na opakowaniach galaretek jest napisane by nie robić ich w połączeniu z owocem kiwi? Owoc kiwi zawiera enzym peptynę, która rozkłada żelatynę z galaretki. Jednak istnieje na to rada- kiwi należy sparzyć wrzątkiem lub lekko obgotować a enzym stanie się nieaktywny. I wtedy możemy się cieszyć galaretką z kiwi.

Czosnek nie do każdego wypieku

2Może pizza z czosnkowym ciastem? Nie, to się nie uda. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, ogólnie rzecz ujmując przeciwdrobnoustrojowe. Dlatego też, zaleca się kuracje czosnkowe w czasie przeziębień, osłabień. A drożdże również zaliczamy do drobnoustrojów, dlatego czosnek je „zabije”. Czyli ciasto z drożdżami o aromacie czosnkowym nie wyrośnie. Jeśli bardzo nam zależy na tym aromacie, dodajmy go już po upieczeniu.

Ryby zdecydowanie tak! Ale nie z warzywami kapustnymi

3Ryby są cennym źródłem białka, kwasów omega oraz witamin i minerałów. To doskonałe źródło jodu, szczególnie ryby morskie. Gdy podamy rybę z warzywami kapustnymi takimi jak kalafior, brokuł, kapusta jod zostanie związany i uniemożliwi to jego wchłoniecie do organizmu.

Ach, tyle wiedzy należałoby posiąść, może jakieś szkolenia gastronomiczne? Czemu nie, warto wiedzieć więcej! A z drugiej strony nie warto zwariować, więc jeśli uwielbiasz ogórki z pomidorami w sałatce to ją jedz. Nie za często bo jednak szkoda witamin, z których organizm na pewno by się ucieszył!

Leave a Comment