Zdrowe gotowanie to pyszne gotowanie!

111Gotowanie, pieczenie, smażenie… Dla mnie, małego łakomczucha, każdy sposób na przygotowanie dania jest dobry. Jednakże coraz bardziej zwracam uwagę na zdrowe przyrządzanie potraw. Zdrowe, czyli jakie?

Gotuj zdrowo

1Znany od wieków, chiński sposób na przygotowywanie potraw czyli gotowania na parze. Zakupiłam garnek do gotowania na parze i jestem zachwycona! Dlaczego warto? Powodów jest wiele! Po pierwsze- zdrowie. Gotowanie na parze powoduje znacznie mniejsze straty mikroskładników żywności czyli witamin czy składników mineralnych. Po drugie- smak! Potrawy przygotowywane na parze są soczyste, pełne smaku, koloru i takie jędrne. Pycha! Po trzecie- mniej kalorii. Smażenie na tłuszczu wiadomo, jest dość ciężko strawne oraz o wiele bardziej  kaloryczne, dlatego dla osób dbających o linię to rozwiązanie doskonałe!

I pysznie!

2Pysznie i zdrowo, czyli idealnie! Po czwarte potrawy przygotowywane na parze będą wymagały mniej przypraw, w szczególności soli! Na przykład ziemniaki- podczas gotowania na parze nie trzeba ich solić para wydobędzie zawarty w nich sód. Najlepiej do doprawiania stosować zioła.  Trzeba jeszcze dodać, że takie gotowanie jest wygodne. Mam garnek 4 elementowy, czyli pokrywka, 2 dziurkowane poziomy oraz dół gdzie wlewamy wodę. Mam do dyspozycji 2 poziomy do gotowania- niżej intensywniejszy gdzie kładę mięso, ziemniaki oraz na górnym poziomie gdzie układam warzywa. W rezultacie przygotowuję cały obiad w jednym garnku. Polecam! Po kilku tygodniach takiego gotowania nie wrócę już do ciężkiego, smażonego schabowego.

Leave a Comment