Składniki towarzyszące z winem…

Tym razem zapraszam wszystkich tych, którzy chcą poznać połączenie win ze składnikami towarzyszącymi przygotowane przez specjalistów w tej dziedzinie. Niedawno podałam wam takie połączenie win ze składnikami głównymi. Podobnie jak już pisałam wcześniej dobór wina do potrawy jest wyborem indywidualnym i nie ma czegoś takiego jak złe połączenie. Wszystko zależy od waszego gustu i smaku. Jednak są stałe połączenia, które przygotowali specjaliście i jeżeli nie wiecie jak co z czym połączyć możecie posłużyć się właśnie takim.

Wina musujące:

  • masło
  • śmietana
  • papryka
  • cytrusy
  • orzechy
  • sos sojowy
  • sery pleśniowe
  • sery kremowe

Rześkie niedębowe wina białe:

  • masło
  • papryka
  • czosnek
  • cytrusy
  • świeże zioła
  • warzywa zielone
  • delikatny vinaigrette
  • oliwki i kapary
  • pomidory
  • ser kozi
  • ser owczy

Delikatne aromatyczne wina białe:

  • papryka
  • cytrusy
  • mleczko kokosowe
  • przyprawy egzotyczne
  • świeże zioła
  • sos sojowy
  • owoce z drzewa
  • ser mozzarella

Ciężkie dębowa wina białe:

  • awokado
  • masło
  • śmietana
  • kukurydza
  • grzyby
  • przyprawy egzotyczne
  • świeże zioła
  • czosnek
  • musztarda
  • orzechy
  • owoce z drzewa
  • ser Munster

Wina różowe:

  • mocne przyprawy
  • papryka
  • czosnek
  • cytrusy
  • przyprawy
  • egzotyczne świeże zioła
  • grzyby
  • oliwki
  • kapary
  • pomidory
  • miękkie i ostre sery

Delikatne wina czerwone:

  • wiśnie i jagody
  • świeże zioła
  • czosnek
  • warzywa strączkowe
  • grzyby
  • musztarda
  • słodkie przyprawy
  • pomidory
  • dojrzałe i ostre sery

Łagodne owocowe wina czerwone:

  • masło
  • śmietana
  • wiśnie i jagody
  • czosnek
  • grzyby
  • musztarda
  • trufle
  • zioła; rozmaryn, liść laurowy, tymianek, oregano
  • dojrzałe sery z mleka krowiego
  • Wina potężne czerwone:
  • jagody i śliwki
  • czarny pieprz
  • masło i śmietana
  • czosnek
  • grzyby
  • musztarda
  • trufle
  • zioła; rozmaryn, liść laurowy, tymianek, oregano
  • sery twarde
  • sery leżakowane
  • sery typu blue (gorgonzola)

Wina słodkie:

  • masło i śmietana
  • karmel/toffi
  • owoce suszone
  • miód
  • orzechy
  • cukier
  • słodkie przyprawy

Źródło ikony wpisu: mowimyjak.pl

Leave a Comment