Tym razem zapraszam wszystkich tych, którzy chcą poznać połączenie win ze składnikami towarzyszącymi przygotowane przez specjalistów w tej dziedzinie. Niedawno podałam wam takie połączenie win ze składnikami głównymi. Podobnie jak już pisałam wcześniej dobór wina do potrawy jest wyborem indywidualnym i nie ma czegoś takiego jak złe połączenie. Wszystko zależy od waszego gustu i smaku. Jednak są stałe połączenia, które przygotowali specjaliście i jeżeli nie wiecie jak co z czym połączyć możecie posłużyć się właśnie takim.
Wina musujące:
- masło
- śmietana
- papryka
- cytrusy
- orzechy
- sos sojowy
- sery pleśniowe
- sery kremowe
Rześkie niedębowe wina białe:
- masło
- papryka
- czosnek
- cytrusy
- świeże zioła
- warzywa zielone
- delikatny vinaigrette
- oliwki i kapary
- pomidory
- ser kozi
- ser owczy
Delikatne aromatyczne wina białe:
- papryka
- cytrusy
- mleczko kokosowe
- przyprawy egzotyczne
- świeże zioła
- sos sojowy
- owoce z drzewa
- ser mozzarella
Ciężkie dębowa wina białe:
- awokado
- masło
- śmietana
- kukurydza
- grzyby
- przyprawy egzotyczne
- świeże zioła
- czosnek
- musztarda
- orzechy
- owoce z drzewa
- ser Munster
Wina różowe:
- mocne przyprawy
- papryka
- czosnek
- cytrusy
- przyprawy
- egzotyczne świeże zioła
- grzyby
- oliwki
- kapary
- pomidory
- miękkie i ostre sery
Delikatne wina czerwone:
- wiśnie i jagody
- świeże zioła
- czosnek
- warzywa strączkowe
- grzyby
- musztarda
- słodkie przyprawy
- pomidory
- dojrzałe i ostre sery
Łagodne owocowe wina czerwone:
- masło
- śmietana
- wiśnie i jagody
- czosnek
- grzyby
- musztarda
- trufle
- zioła; rozmaryn, liść laurowy, tymianek, oregano
- dojrzałe sery z mleka krowiego
- Wina potężne czerwone:
- jagody i śliwki
- czarny pieprz
- masło i śmietana
- czosnek
- grzyby
- musztarda
- trufle
- zioła; rozmaryn, liść laurowy, tymianek, oregano
- sery twarde
- sery leżakowane
- sery typu blue (gorgonzola)
Wina słodkie:
- masło i śmietana
- karmel/toffi
- owoce suszone
- miód
- orzechy
- cukier
- słodkie przyprawy
Źródło ikony wpisu: mowimyjak.pl