Lodowy mus na bazie różowego wina i truskawek

Dzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na krótki wpis o tym jak przygotować genialnego drinka na letnie, gorące wieczory, na bazie różowego wina :). Ten genialny przepis nie raz uratował mi życie w kryzysowej sytuacji bo jest bardzo prosty w przygotowaniu i oczywiście nieziemsko pyszny! Jeżeli szukacie czegoś co idealnie sprawdzi się w ciepły dzień, jest orzeźwiające i delikatnie nasączone alkoholem, musicie go wypróbować. Zapraszam kochani.

Truskawkowy, lodowy mus

Składniki

  • Różowe, wytrawne wino – butelka
  • Truskawki (najlepiej bardzo słodkie) – ok. ½ kilograma
  • Cukier brązowy – kilka łyżeczek (w zależności od preferencji)
  • Kostki lodu – kilka szklanek
  • Cytryna lub limonka – jedna sztuka

Przygotowanie

Zaczynamy od truskawek. Porządnie myjemy, a następnie obieramy z szypułek. Tak przygotowane wrzucamy do blendera lub większego naczynia. Truskawki zasypujemy brązowym cukrem, a następnie wlewamy różowe wino. Wyciskamy sok z cytryny lub limonki i wlewamy do blendera. Do wszystkich składników wlewamy ok ¾ różowego wina. Całość miksujemy ale niezbyt długo. Zależy nam by uzyskać zmrożony mus, a nie zimny napój. Podajemy od razu po zrobieniu.

Uwagi

Pamiętajcie by nie przesadzić z cukrem. Chętni, którzy nie chcą używać cukru, mogą zamienić wytrawne wino na słodkie lub pół słodkie.

Do drinków można nie dodawać soku z limonki. Wszystko zależy od waszych preferencji.

Kieliszki lub szklanki, których będzie używać do musu, włóżcie na kilka godzin do zamrażalnika. W ten sposób dłużej będzie cieszyć się pysznym drinkiem!

Źródło zdjęć:

Leave a Comment